105275-aploma1280

Tα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλες τακτικές ψυχαγωγικές και εργασιακές δραστηριότητες.

Οι οικιακές ασχολίες συνδέονται με ισχυρότερη μνήμη και καλύτερη ισχύ στα πόδια και κατ’ επέκταση καλύτερη προστασία από πτώσεις σε ηλικιωμένους ,ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Tα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλες τακτικές ψυχαγωγικές και εργασιακές δραστηριότητες.

 Η τακτική άσκηση στους ηλικιωμένους μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων νόσων, πτώσεων, ακινησίας, εξάρτησης και θανάτου.

Η έρευνα περιέλαβε 489 ανθρώπους 21 έως 90 ετών με λιγότερες από 5 παθήσεις και χωρίς νοητικά προβλήματα. Ολοι ζούσαν ανεξάρτητοι, σε μεγάλη πόλη της Σιγκαπούρης, και μπορούσαν να κάνουν τις καθημερινές εργασίες ρουτίνας

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες 21-64 ετών (249 με μέση ηλικία 44), και 65-90 (240, μέσης ηλικίας 75).

Η ταχύτητα βάδισης και αυτή που χρειαζόταν κάποιος να  σηκωθεί από καρέκλα χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η σωματική δραστηριότητα

Χρησιμοποιήθηκαν τεστ για την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης και σωματικοί παράγοντες που συνδέονται με τις πτώσεις.

Το ελαφρύ νοικοκυριό περιέλαβε το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα, το στρώσιμο των κρεβατιών, το άπλωμα, την τακτοποίηση, το σιδέρωμα και το μαγείρεμα.

Το βαρύ περιλάμβανε το καθάρισμα των τζαμιών, την αλλαγή σεντονιών, την ηλεκτρική σκούπα, το σφουγγάρισμα και δραστηριότητες, όπως διακόσμηση, βάψιμο.

Μόνο το ένα τρίτο  (36%, 90) αυτών στη νεότερη ομάδα και μόνο οι μισοί (48%, 116) από την ομάδα των ηλικιωμένων ακολουθούσε το συνιστώμενο ποσοστό άσκησης από σωματική άσκηση αναψυχής.

Σχεδόν δυο τρίτα (61%,152 νεότεροι και 66%,159 μεγαλύτεροι) πληρούσαν το στόχο αποκλειστικά μέσω νοικοκυριού.

Μετά από προσαρμογή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νοικοκυριό συνδεόταν με οξύτερες πνευματικές ικανότητες και καλύτερη σωματική ικανότητα-μόνο στους ηλικιωμένους.

Τα νοητικά σκορ ήταν 8% και 5% υψηλότερα αντίστοιχα, σε όσους είχαν μεγάλο όγκο οικιακών εργασιών σε σύγκριση με τον μικρό όγκο.

Και η ένταση των ασχολιών του νοικοκυριού συνδεόταν με συγκεκριμένους νοητικούς τομείς.

Το βαρύ νοικοκυριό συνδεόταν με 14% υψηλότερο σκορ προσοχής ενώ το ελαφρύ με 12% και 8% υψηλότερο σκορ βραχυπρόθεσμης και καθυστερημένης μνήμης.

Ο χρόνος που χρειαζόταν να σηκωθούν από καθιστή θέση και τα σκορ ισορροπίας-συντονισμού ήταν 8% και 23% ταχύτερα, αντίστοιχα, στις ομάδες έντονων εργασιών έναντι χαμηλής έντασης.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να δείξει αιτία.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα συλλογικά υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες νοητικές, σωματικές και κινητικές λειτουργίες που συνδέονται με βαριές δραστηριότητες στο νοικοκυριό θα μπορούσαν να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πτώσεων σε ηλικιωμένους.

Πηγές:iatronet.gr, BMJ Open.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω του gov.gr

Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένε…