askhsh-paid1-506x230

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waseda εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά τύπων ασκήσεων ελαφράς έντασης και μικρής διάρκειας και διαπίστωσαν ότι όλες οι ασκήσεις, εκτός από τις στατικές διατάσεις με μονότονες κινήσεις, ενισχύουν την εγκεφαλική ροή αίματος.

Οι γνωστικές λειτουργίες, γνωστές και ως διανοητικές λειτουργίες, περιλαμβάνουν τη σκέψη, την κατανόηση, τη μνήμη, τη γλώσσα, τον υπολογισμό και την κρίση. Ο προμετωπιαίος φλοιός (PFC), που βρίσκεται στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφαλικού φλοιού, χειρίζεται αυτές τις λειτουργίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία μέσω μηχανισμών όπως η ενισχυμένη εγκεφαλική ροή αίματος, οι δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο και η προώθηση της νευρογένεσης.

Ωστόσο, το 81% των παιδιών παγκοσμίως δεν ασκούν αρκετή σωματική δραστηριότητα, έχοντας υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και ανεπαρκή άσκηση. Αυτή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας εγείρει ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο της καθιστικής ζωής στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία των παιδιών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, από τον διδακτορικό φοιτητή Takashi Naito από το Graduate School of Sport Sciences του Πανεπιστημίου Waseda, μαζί με τους καθηγητές Kaori Ishii και Koichiro Oka από τη Σχολή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Waseda, προσφέρει πληροφορίες για τις δυνατότητες. λύσεις.

Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της άσκησης μικρής διάρκειας και ελαφριάς έντασης στην αύξηση της εγκεφαλικής ροής αίματος στα παιδιά. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα άσκησης ελαφριάς έντασης προσβάσιμο σε όλους, με στόχο την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και τη μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς των παιδιών. Ελπίζουμε να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα στα σχολεία μέσω συλλογικών προσπαθειών], λέει ο Naito.

Για την ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν προγράμματα άσκησης που αυξάνουν την εγκεφαλική ροή αίματος. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της μέτριας έως έντονης άσκησης για τις γνωστικές λειτουργίες, οι αλλαγές στην εγκεφαλική ροή αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης ελαφριάς έντασης, ιδιαίτερα στα παιδιά, δεν είχαν ακόμη διερευνηθεί.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, η ομάδα διεξήγαγε μια πειραματική μελέτη για να εξετάσει τις επιπτώσεις των βραχυπρόθεσμων ασκήσεων ελαφράς έντασης στην αιμοδυναμική του προμετωπιαίου φλοιού (PFC). Επικεντρώθηκαν σε ασκήσεις που μπορούν εύκολα να εκτελεστούν επί τόπου χωρίς ειδικό εξοπλισμό, όπως διατάσεις. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρη (fNIRS), μια τεχνική απεικόνισης που μετρά τις αλλαγές στην εγκεφαλική ροή αίματος μέσω των συγκεντρώσεων της οξυ-Hb.

Στη μελέτη συμμετείχαν 41 υγιή παιδιά που κυμαίνονταν από την πέμπτη τάξη του δημοτικού έως την τρίτη τάξη γυμνασίου. Τα παιδιά διδάχθηκαν επτά διαφορετικούς τύπους ασκήσεων χαμηλής έντασης μαζί με σχετικά μέτρα ασφαλείας. Οι ασκήσεις περιελάμβαναν διάταση προς τα πάνω, διάταση ώμου, κύκλους αγκώνων, στρίψιμο κορμού, πλύσιμο χεριών και ισορροπία ενός ποδιού.

Οι ασκήσεις εκτελούνταν με μοτίβα κίνησης που διαρκούσαν 10 και 20 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές κατέγραψαν και συνέκριναν τα επίπεδα της οξυ-Hb σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, δείχνοντας αύξηση των επιπέδων οξυ-Hb σε πολλαπλές περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού κατά τη διάρκεια όλων των μορφών άσκησης σε σύγκριση με την κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα οξυ-Hb κατά τη διάρκεια στατικής διάτασης με κίνηση προς μία κατεύθυνση.

«Συνδυάζοντας τους τύπους άσκησης που αυξάνουν εύκολα τη ροή του αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα άσκησης στο οποίο μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν όλοι για τη βελτίωση των εκτελεστικών λειτουργιών των παιδιών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την πρόληψη γνωστική έκπτωση σε ενήλικες και ηλικιωμένους», εξηγεί ο Naito.

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση της καθιστικής ζωής και την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών λειτουργιών στα παιδιά, υποστηρίζοντας έτσι τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Αν και αυτή η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και η μικρής διάρκειας, χαμηλής έντασης άσκηση μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική ροή αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό, χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τέτοιες ασκήσεις πράγματι οδηγούν σε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Περισσότερες πληροφορίες: Takashi Naito et al, Hemodynamics of short-duration light-intensity physical exercise in the prefrontal cortex of children: a functional near-infrared spectroscopy study, Scientific Reports (2024). DOI: 10.1038/s41598-024-66598-6.

Πηγή:healthyliving.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 7/9 στο Παλαιομονάστηρο, η παρουσίαση της Συλλογής Διηγημάτων, της Ευαγγελής Μπράμη

Ο Δήμος Πύλης και ο  Πολιτιστικός , Μορφωτικός, Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστ…