Eurokinissi

Στις 10:15 ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και στις 11.00 θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ομολόγους. Στις 13:30 οι κοινές δηλώσεις.

Ενα δύσκολο διπλωματικό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Αθήνα να δείχνει από την αρχή την πρόθεση να μην αφήσει καμία πρόκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναπάντητη.

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών απέφυγε τις δημόσιες εμπρηστικές δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, μέσω του Τwitter αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «διαστρέβλωσή της πραγματικότητας» και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες.

 Με την κίνηση αυτή η Βασιλίσσης Σοφίας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως δεν πρόκειται να δεχθεί τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της γειτονικής χώρας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα επέλεξε να απαντήσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσημα και oncamera μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις.
 Από τις αψιμαχίες… στις αγκαλιές

Τα όσα είχαν προηγηθεί πριν από μερικές ώρες στην Κομοτηνή με την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, μέσω δηλώσεων, και τον αποκλεισμό των ελλήνων δημοσιογράφων από το μειονοτικό σχολείο που επισκέφθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν επηρέασαν το πολύ καλό κλίμα που τελικά επικράτησε στο δείπνο που παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογο του.

Με θέα την Ακρόπολη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών που γνωρίζονται προσωπικά εδώ και αρκετά χρόνια, δείπνησαν επί περίπου 1,5 ώρα και άνοιξαν την βεντάλια των θεμάτων που θα συζητήσουν κατά την συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωί. Νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 10:15 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, όπως ακριβώς δηλαδή είχε συμβεί τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα που ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δει τον Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του δείπνου απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες των θεμάτων που τις απασχολούν. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίσκεψη του στην Κομοτηνή, ενώ δεν έκρυψε και τον θαυμασμό του για την Ακρόπολη, καθώς έχει να την επισκεφθεί αρκετά χρόνια.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Τα μέχρι τώρα αντιφατικά μηνύματα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πριν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους τόνισε πως στόχος του ταξιδιού του είναι η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και στη συνέχεια από την Κομοτηνή μίλησε για «τουρκική μειονότητα», δεν ανησυχούν την Αθήνα, που γνωρίζει πλέον αρκετά καλά την στρατηγική της Άγκυρας.

Ωστόσο, στην Βασιλίσσης Σοφίας ελπίζουν η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο θα κλειδώσει στο τετ – α – τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Η μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται θετική, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που περιμέναν την απάντηση της, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στις κοινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια.

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…