
ΟΝτόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέτρα με σκοπό να περιοριστούν ορισμένες έρευνες ιολογίας που θεωρεί πως είναι «επικίνδυνες» και ερίζει πως προκάλεσαν την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ο τερματισμός των αμερικανικών ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε κάποια προγράμματα έρευνας που είναι γνωστά με τον όρο «gain of function»
Πρόκειται για εσκεμμένη, γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων. Στη βιολογία, αυτό επιτρέπει για παράδειγμα να μελετηθεί η εξέλιξη του ιού, πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί, ή να γίνει τεχνητά πιο μεταδόσιμος, ώστε να μπορούν να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες ή να σχεδιαστούν εμβόλια. Για ορισμένους ειδικούς ωστόσο, αυτή η μέθοδος αυξάνει πολύ τους κινδύνους ατυχήματος με χαμηλό όφελος.
Κατ’ αυτήν, ο SARS-CoV-2 γεννήθηκε στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών που μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνταν και από την αμερικανική κυβέρνηση και διεξάγονταν στο κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν — την πόλη που υπήρξε λίκνο της πανδημίας.
«Αυτός ο εφιάλτης πιθανόν ήταν το αποτέλεσμα κάποιων επιστημόνων που χειραγώγησαν τη μητέρα φύση μέσα σε εργαστήριο με τεχνολογία που εξήχθη από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μάρτι Μάκαρι, νέος επικεφαλής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αναφέρεται ρητά η Κίνα ανάμεσα σε χώρες όπου δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται πλέον τέτοιες έρευνες.
«Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο απαλλαγμένο από διαρροές» και το διάταγμα του προέδρου Τραμπ «θα αποτρέψει να συμβούν στο μέλλον θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος.
Το διάταγμα εγγράφεται στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αλλάξει άρδην την επιστημονική και υγειονομική πολιτική των ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει ιδίως πελώριες περικοπές στους προϋπολογισμούς για την έρευνα και μαζικές απολύσεις ερευνητές σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Πηγή:liberal.gr