566757

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας  κ. Νικόλαο Δένδια

Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου

κ.κ. Α/ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΕΑΑΣ

ΚΟΙΝ  : Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων ΜΜΕ – Στρατιωτικοί συντάκτες

 

ΘΕΜΑ :   Προσωπικό – Διοικητικά (Απονομή Ξιφών) 

ΣΧΕΤ.   : α. Προεδρικό Διάταγμα Υπ’ Αριθμ. 18/2015 (ΦΕΚ 14/Α΄/22-1-2015)

β. ΠαΔ 9-37/2004/ΓΕΣ/7ο ΕΓ

γ. Έγραφο ΣΑΣΜΥ Αρ. Πρωτ. 6/2021

δ. Έγραφο ΣΑΣΜΥ Αρ. Πρωτ. 25/2023

Είναι σε όλους γνωστό πως οι πάσης φύσεως τιμητικές διακρίσεις έχουν ξεχωριστή σημασία για τα στελέχη των ΕΔ. Δυστυχώς όμως, οι απονομές ξιφών στους νέους Αξιωματικούς (απόφοιτους ΑΣΣΥ) υλοποιούνται από πλευράς της υπηρεσίας με χαρακτηριστική καθυστέρηση μετά την παρέλευση αρκετών ετών από τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος, διότι δεν εναρμονίζεται στοιχειωδώς ο χρόνος απονομής με τις φάσεις της σταδιοδρομικής εξέλιξης, όπως διαμορφώνονται σήμερα.

Κάτι ανάλογο βέβαια ισχύει και για τις ηθικές αμοιβές (απονομές μεταλλίων και διαμνημονεύσεων). Το παραπάνω γεγονός συνιστά συστηματική παραγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας της προσφοράς των στελεχών των ΕΔ, εγείροντας σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως. 

Παρά το γεγονός ότι, βάσει του (β) σχετικού, προβλέπεται ρητά η απονομή του ξίφους στους Αξιωματικούς προέλευσης από τη ΣΜΥ που προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, εντούτοις η προβλεπόμενη διαδικασία δεν υλοποιείται όπως θα έπρεπε σε ετήσια βάση, αλλά περιστασιακά κατά την κρίση της υπηρεσίας. Το παραπάνω γεγονός έχει ως συνέπεια αρκετοί εν ενεργεία Αξιωματικοί (απόφοιτοι ΑΣΣΥ) να μην έχουν τύχει απονομής ξίφους. Εν’ αντιθέσει με τα ως άνω διαλαμβανόμενα, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, απρόσκοπτα πραγματοποιείται κάθε χρόνο η απονομή ξιφών στους νέους Αξιωματικούς που αποφοιτούν από τα ΑΣΕΙ (ΣΣΕ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ).  

Το ξίφος του Αξιωματικού δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο υλικό που χορηγεί η υπηρεσία, αλλά αντιπροσωπεύει ύψιστες αξίες, αρχές και ιδανικά. Ιστορικά είναι απόλυτα και άρρηκτα συνυφασμένο με τη στρατιωτική τιμή και ανδρεία. Η τελετή απονομής είναι μια μοναδική στιγμή, αποτελεί ορόσημο χαραγμένο βαθιά στη μνήμη όλων των Αξιωματικών, ανεξαρτήτως προέλευσης. 

Η αδυναμία απονομής του δικαιούμενου ξίφους, απαξιώνει το έργο και την ιστορική διαδρομή όλων των συναδέλφων που εργάστηκαν αδιάκοπα επί 19 και πλέον έτη για να εξελιχθούν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και να ενταχθούν στις τάξεις των Αξιωματικών. Το γεγονός επίσης, της μη εύρυθμης απονομής ξιφών σε απόφοιτους συγκεκριμένων Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΣΥ) συνιστά δυσμενή διακριτική μεταχείριση εις βάρος των Αξιωματικών προέλευσης από ΣΜΥ, μιας ιστορικής Σχολής, πολλοί απόφοιτοι της οποίας έχουν πολεμήσει και έχουν διακριθεί για τον ηρωισμό τους στα πεδία των μαχών για το ύψιστο ιδανικό της Πατρίδας.

Κατόπιν των παραπάνω, είναι επιτακτική η άρση της συγκεκριμένης αδικίας μέσω  πρόβλεψης, επί πάγιας βάσης, για την εύρυθμη προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι κατ’ έτος διαμορφούμενες ανάγκες. Για την περαιτέρω δε τυποποίηση της όλης διαδικασίας, προτείνεται η τροποποίηση του (β) σχετικού ώστε να καθιερωθεί συγκεκριμένα η 21η Νοε εκάστου έτους (Ημέρα ΕΔ) ως σταθερό χρονικό ορόσημο διεξαγωγής των τελετών απονομής ξιφών στους νεοπροαχθέντες Αξιωματικούς (πλην ΑΣΕΙ). Οι ως άνω τελετές κρίνεται απαραίτητο να διοργανώνονται παγίως σε ετήσια βάση, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι λόγω της μη πρόβλεψης και εύρυθμης τακτικής απονομής ξίφους στους απόφοιτους ΣΜΥ πολλά μέλη μας έχουν αποστρατευτεί χωρίς να λάβουν την χορήγηση του ξίφους.       

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

 

επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση υφίσταται μια παγιωμένη παθογένεια και η συνεχιζόμενη αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας είναι προδήλως αδικαιολόγητη, παρακαλείσθε για την αποκατάσταση της τάξης και την οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, κατά τρόπο δίκαιο, καθόσον αποτελεί ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης για μεγάλη μερίδα συναδέλφων αποφοίτων ΑΣΣΥ. 

Σήμερα που βιώνουμε ως κοινωνία μια βαθιά αξιακή κρίση, οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και οι οποίες σφυρηλατήθηκαν με ατσάλι, ιδρώτα και αίμα στα πεδία των μαχών. Οι τιμημένη στολή του Έλληνα Αξιωματικού και τα βασικά παρελκόμενα αυτής δεν μπορεί να θεωρούνται πολυτέλεια. 

Για την ηθική αλλά και ουσιαστική αποκατάσταση όσων μελών μας έχουν αποστρατευτεί, χωρίς να τους χορηγηθεί το δικαιούμενο ξίφος, σας είχαμε υποβάλαμε (Αρ. Πρωτ. 25/2023/ 10 Μαι 23 – Έγγραφο ΣΑΣΜΥ) συνημμένη κατάσταση μελών μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας ώστε να υλοποιηθεί η χορήγηση. 

Με το παρόν έγγραφο σας αποστέλλουμε εκ νέου επικαιροποιημένη κατάσταση μελών μας δικαιούμενων ξίφος και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

-Ο- 

Πρόεδρος
Ευάγγελος Στέφος

Υπλγος (ΠΖ) ε.α

6936504322

-Ο- 

Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κυλινδρής

Τχης (Α.ΤΘ)

6937319540

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Η έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές για το περιβάλλον στο Delphi Economic Forum(βίντεο)

Στο Delphi Economic Forum, στις 11 Απριλίου, συζητήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας της pr…