γγγγ_1

Επικριτικός όσο ποτέ άλλοτε για τη συμπεριφορά την οποία επέδειξαν το τελευταίο διάστημα ορισμένα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε έμμεσες αλλά σαφείς προειδοποιήσεις ότι δεν θα διστάσει να μετατρέψει σε «κόκκινη» την «κίτρινη» κάρτα που έδειξε λίγες ημέρες μετά τον ατυχή για την κυβερνητική παράταξη δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την πολιτική αλαζονεία που έδειξαν και τις συγκεκαλυμμένες απειλές που εξακόντισαν υπουργοί ανάμεσα στους δύο γύρους της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει προς τα μέλη της κυβέρνησης την ευθύνη τους να μετουσιώνουν σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που, όπως είπε, «σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη».

«Δεν ακυρώνεται η επιλογή της πρώτης κάλπης»

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δικαιολόγησε τον στόχο του «13+3» που είχε θέσει η κυβερνητική παράταξη, λέγοντας ότι «προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης, διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων και όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη».

Παραδεχόμενος ότι «στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη ΝΔ», επέμεινε ότι «η τελική εικόνα παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στον δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο κέρδισαν κεντροδεξιοί υποψήφιοι που είχαν κατεβεί απέναντι στους επίσημους υποψήφιους, ότι «υπήρχε πια μια συσσωρευμένη κούραση με τις εκλογές», κάτι που ο ίδιος θεωρεί «απολύτως αναμενόμενο», εξαιτίας του ότι «είχαμε δύο εθνικές εκλογές» και στον δεύτερο γύρο της αυτοδιοικητικής κάλπης παρατηρήθηκε «πολύ μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά μεγάλη, ανησυχητική αποχή».

«Άψογη συνεργασία με όλους»

Τόνισε πάντως με έμφαση ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς και υπενθυμίζοντας ότι «τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάστηκα άψογα με περιφερειάρχες και δημάρχους». Όπως είπε, «ποτέ δεν ρώτησα, όταν πήγαινα, γιατί γύρισα όλη την Ελλάδα, ένας δήμαρχος σε ποιο κόμμα ανήκει. Δώσαμε πολλά χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Κανείς δεν μας κατηγόρησε. Πιστεύετε ότι αν δίναμε χρήματα σε “γαλάζιους” δημάρχους και όχι σε “πράσινους” ή “κόκκινους” δεν θα το είχατε ακούσει, δεν θα είχε γίνει φασαρία; Ποτέ κανείς δεν είπε και δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να το πει ούτε τώρα».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, όχι επειδή εξελέγη με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά διότι «η Θεσσαλία επείγει και γιατί η ανασύνταξη της απαιτεί μία πολύ καλή συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την Περιφέρεια και τον καινούριο περιφερειάρχη και την ομάδα του». Αναφερόμενος στην Αττική, αναγνώρισε ότι δεν είναι δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη, δηλαδή του Γιώργου Πατούλη, ενώ συμπλήρωσε ότι δικαιώθηκε με την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά.

Ερωτηθείς για τον Δήμο Αθηναίων, είπε ότι για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο ήταν πολύ στενάχωρο το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος». Ευχήθηκε, ωστόσο, καλή επιτυχία στον διάδοχό του, για τον οποίο, όπως είπε, «θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω».

Μιλώντας για τον νέο δήμαρχο της πρωτεύουσας Χάρη Δούκα είπε: «Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη την οποία έδωσε, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία άπτονται της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής.

Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο Δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια. Το μεγάλο έργο, παραδείγματος χάρη, του Βοτανικού είναι έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει. Αυτά είναι έργα για τα οποία έχουμε δεσμεύσει σημαντικότατους πόρους, εθνικούς πόρους, για να τα ολοκληρώσουμε».

«Καλή τύχη» στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη ανατροπή της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους». Και πρόσθεσε: «Μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, “να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης”. Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους».

Απαντώντας, τέλος, για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αφού παρατήρησε ότι «η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία» και ότι «το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok», συνέχισε: «Νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα». Κατέληξε, πάντως, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν υποτιμά κανέναν και σέβεται όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε, «είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».

Πηγή:pentapostagma.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Παράδοση Ψηφίσματος στον Δήμαρχο Πύλης, από τα Συνταξιοδοτικά Σωματεία Τρικάλων

 Τα Συνταξιοδοτικά Σωματεία Τρικάλων  ΙΚΑ-ΟΑΕΕ ΤΑΕ-ΟΑΕΕ ΤΣΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ Επέδωσαν ψήφισμα με τ…