diabitis-1024x583

Αν καταλάβουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι απλώς η υπερβολική ζάχαρη που συσσωρεύεται στον οργανισμό, η λύση για να τον αποφύγουμε γίνεται προφανής: Απαλλαγείτε από τη ζάχαρη.

Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο τρόποι για να το πετύχετε αυτό…

  • Καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη
  • Κάψτε την ζάχαρη που πλεονάζει

Καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε όλη τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Τα έξτρα σάκχαρα δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και μπορείτε να τα αποφύγετε χωρίς συνέπειες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που είναι απλώς μακριές αλυσίδες σακχάρων, και οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το αλεύρι, αφομοιώνονται γρήγορα και μετατρέπονται σε γλυκόζη. 

Η καλύτερη στρατηγική είναι να περιορίσετε ή να εξαλείψετε τα ψωμιά και τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι, καθώς και το λευκό ρύζι και τις πατάτες.

Θα πρέπει να διατηρείτε μέτρια, όχι υψηλή, την πρόσληψη πρωτεΐνης. Όταν αφομοιωθεί, η διατροφική πρωτεΐνη, όπως το κρέας, διασπάται σε αμινοξέα. Απαιτείται επαρκής πρωτεΐνη για να έχετε καλή υγεία, αλλά η περίσσεια αμινοξέων δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό και έτσι το συκώτι τα μετατρέπει σε γλυκόζη. Επομένως, η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών προσθέτει ανεβάζει το σάκχαρο στο σώμα. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε τις εξαιρετικά επεξεργασμένες, συμπυκνωμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως σέικ πρωτεΐνης, μπάρες πρωτεΐνης και σκόνες πρωτεΐνης.

Τι γίνεται με το λίπος; Τα φυσικά λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο – κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής – έχουν ελάχιστη επίδραση στη γλυκόζη ή την ινσουλίνη του αίματος και είναι ευρέως γνωστό ότι επιφέρουν υγιή αποτελέσματα τόσο σε ο,τι αφορά στις καρδιακές παθήσεις όσο και στον διαβήτη. Τα αυγά και το βούτυρο είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυσικών λιπών.

Η διατροφική χοληστερόλη, η οποία συχνά συνδέεται με αυτές τις τροφές, έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση αυτού του διατροφικού λίπους δεν οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, είναι ευεργετικό γιατί σε βοηθά να νιώθεις χορτάτος χωρίς να προσθέτεις ζάχαρη στον οργανισμό.

Για να βάλετε λιγότερη ζάχαρη στο σώμα σας, επιμείνετε σε φυσικά, ολικής άλεσης, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε φυσικά λίπη.

Κάψτε την υπόλοιπη ζάχαρη

Η άσκηση –τόσο η προπόνηση με αντίσταση όσο και η αερόβια– μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον διαβήτη τύπου 2, αλλά είναι πολύ λιγότερο ισχυρή στην αναστροφή της νόσου από τις διατροφικές παρεμβάσεις. Και η νηστεία είναι η πιο απλή και σίγουρη μέθοδος για να αναγκάσετε το σώμα σας να… κάψει ζάχαρη.

Όταν τρώτε, το σώμα σας αποθηκεύει ενέργεια από την τροφή. Όταν νηστεύετε, το σώμα σας καίει την ενέργεια που είχε πάρει από την τροφή. Και η γλυκόζη είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή τροφικής ενέργειας. Επομένως, εάν παρατείνετε τις περιόδους νηστείας σας, μπορείτε να κάψετε την αποθηκευμένη ζάχαρη που βρίσκεται στον οργανισμό σας.

Μερικές δημοφιλείς προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τη νηστεία 5:2, όπου τρώτε μια κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και νηστεύετε δύο ημέρες την εβδομάδα, ή καθημερινή νηστεία περιορισμένου χρόνου, όπου τρώτε κανονικά αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών κάθε μέρα.

Πηγή:oloygeia.gr (ΜΑΝΟΣ ΣΙΓΑΝΟΣ)

 

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…