
Λ. Αβραμόπουλος από Κουτσούφλιανη: «Η Κουτσούφλιανη θα παραμένει πάντα ένα προπύργιο αντίστασης και ένα σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που δεν δέχτηκαν να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι»
Με κάθε επισημότητα διοργανώθηκε από τον Δήμο Μετεώρων και την Τοπική Κοινότητα Παναγίας η εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης στην Κουτσούφλιανη.
Κατά την εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Αριστείδη Κολιό, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Παναγίας Αναστάσιο Καταραχιά, τους εκπροσώπους της Αδελφότητας «Παναγίας», του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Παναγίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Βλάχων και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παναγίας.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου και των επισήμων καθώς και η κεντρική ομιλία από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ιωάννη Ρίζο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας.
Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Στεκόμαστε σήμερα σε τούτο τον ιερό τόπο, την ιστορική Κουτσούφλιανη για να τιμήσουμε ένα από τα πλέον τραγικά και ηρωικά γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας: το Ολοκαύτωμα του 1898. Τέτοιες ημέρες, πριν 127 χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να κάψουν το χωριό τους παρά να ξανά γίνουν σκλάβοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Κουτσούφλιανη δεν υπήρξε απλώς ένα χωριό. Ήταν ένα προπύργιο αντίστασης, ένα σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που δεν δέχτηκαν να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι. Ήταν ένας φάρος ελευθερίας που τα δύσκολα εκείνα χρόνια κράτησε ζωντανό τον αγώνα για την απελευθέρωση όλων των υποδούλων Ελλήνων που βρισκόταν κάτω από την μπότα των Οθωμανών.
Σήμερα, δεν ήρθαμε απλώς να καταθέσουμε στεφάνια. Ήρθαμε να ανανεώσουμε το χρέος της μνήμης. Να διδάξουμε στις νέες γενιές ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα. Η Κουτσούφλιανη παραμένει ένα χωριό με βαριά ιστορική κληρονομιά. Είναι δικό μας καθήκον να την αναδείξουμε, να τη σεβαστούμε και να την τιμήσουμε όπως της αξίζει.
Αιωνία η μνήμη των ηρώων της Κουτσούφλιανης.
Τιμή και δόξα σε όλους όσους δεν λύγισαν.
Ζήτω η Κουτσούφλιανη, ζήτω η Ελλάδα!».