
Σε ανοιχτούς χώρους πέρασαν τη νύχτα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές έπειτα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σχεδόν όλοι όμως με μεγέθη που δεν ξεπερνούσαν τα 3 Ρίχτερ, με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Χιλιάδες οικογένειες διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους, μένοντας σκηνές και ανάβοντας φωτιές, αφού το κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν τσουχτερό. Μάλιστα, οι μετασεισμοί ξεπέρασαν τους 120, με μέγεθος έως 4,5 Ρίχτερ. Παράλληλα, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια.
Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από τους δύο σεισμούς των 7,8 και 7.7 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν στις αρχές του 2023 τη νοτιοδυτική Τουρκία και τη γειτονική Συρία αφήνοντας πίσω τους περίπου 60.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.
Οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να πηδήξουν από κτίρια την ώρα του σεισμού. Σχεδόν όλοι πήραν εξιτήριο.
Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.
Τα σενάρια για το ρήγμα
Στην προκαταρκτική του έρευνα, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι ο σεισμός σχετίζεται με μέρος μόνο των ρηγμάτων (το δυτικό) στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και συστήνει την προσοχή και την επαγρύπνηση.
Οι Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού που μίλησε στη Hurriyet κάνει λόγο για δόνηση που είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη καθώς συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια δυναμικό που κάποτε θα «ξεσπασει». Συνδέει ακόμη τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών με τον μεγάλο σεισμό του 1999, στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.
Τονίζει πάντως ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτός ο μεγάλος σεισμός.
Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
Από εκεί και πέρα, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εκτιμά ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη δεν θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο.
«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερο μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος», σημείωσε στην ΕΡΤ.
Είναι γεγονός ότι ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη έφερε στις μνήμες πολλών τα όσα έγιναν το 1999, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Πόλη με 7,8 Ρίχτερ και λίγες μέρες αργότερα το ρήγμα της Πάρνηθας ταρακούνησε την Αθήνα. Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε ο χθεσινός (23/4) σεισμός μπορεί να δώσει μέχρι 7 Ρίχτερ, υπογραμμίζοντας ότι η έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην Αγιά Σοφιά.
«’Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6,2 βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για κατάρρευση κτιρίων που χρονολογούνται πριν από 50 ή και 100 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων, διασχίζοντας την επαρχία Μπιγκιόλ της ανατολικής Τουρκίας, φτάνοντας μέχρι 20 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.
«Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Όσο καθυστερούσε συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει 7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ από το 1939. Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που πήδηξαν από τα παράθυρα, θέλοντας να σωθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Πηγή:documentonews.gr