Θέρμανση

Νέο σύστημα για το επίδομα ρεύματος φέρνει η κυβέρνηση για τον φετινό χειμώνα, και αφορά όσους έχουν επιλέξει να ζεσταίνονται με ρεύμα (δηλαδή με κλιματιστικά, ηλεκτρικές σόμπες και άλλα ηλεκτρικά σώματα) αντί για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ένα «επίδομα ρεύματος», βάζοντας ωστόσο «αστερίσκο», ότι θα είναι «για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με κλιματισμό.

 Είπε χαρακτηριστικά για το επίδομα ρεύματος ο κ. Μαρινάκης:

«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο σχεδιασμού ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερώς μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα απ’ τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σδούκου.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν απ’ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ξεφύγουν τότε θα επανεξεταστεί άμεσα νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές. Η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πολίτες συνεχίζεται, με ξεχωριστή μέριμνα ειδικά για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.»

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως από το ρεπορτάζ προκύπτει πως το επίδομα θα καλύπτει την κατανάλωση ρεύματος που θα γίνει από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο του 2024 και εκτιμάται ότι το ποσό θα είναι από 100 έως και 800 ευρώ, όπως δηλαδή και με το επίδομα θέρμανσης. Επίσης, το τελικό ύψος της ενίσχυσης θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Κάθε περιοχή δηλαδή θα έχει και τη δική της επιδότηση.

 Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα – Οι δικαιούχοι
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το πώς θα καθοριστούν οι δικαιούχοι. Δηλαδή, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, πώς θα αποδείξει κάποιος μέσω του λογαριασμού ρεύματος ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Δεν αποκλείεται λοιπόν ακόμα και να μιλάμε για διεύρυνση των κριτήριων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ή για επιδοτήσεις ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι καταναλωτές θα μπορούν να ανεβάζουν τα τιμολόγια ρεύματος στην αίτησή τους (όπως γίνεται και με το επίδομα για το πετρέλαιο) και στη συνέχεια, θα πληρώνονται ανάλογα με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τροποποιήσεις εφάρμοσε φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα κυμανθεί μεν στα ίδια επίπεδα, θα έχει ωστόσο διαφορές σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και ισχύουν για φέτος τα εξής:

Για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται το εισοδηματικό όριο. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.
Δικαιούνται επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο παραμένει στα 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς κάνετε αίτηση – Τα δικαιολογητικά

Θα πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα myθέρμανση και να υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

Το ονοματεπώνυμό σας

Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του

Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία

Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας

Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης

Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας

Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Πηγή:

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…