ksynopoulou

Ενόψει της λήξης της σχολικής χρονιάς θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους τους μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που συνετέλεσαν και φέτος στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. 

      Η φετινή σχολική χρονιά είχε μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Ξεκίνησε για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με την παράμετρο Covid19.  Τα εκπαιδευτικά συστήματα σε διεθνές επίπεδο κλήθηκαν να σηκώσουν σε ελάχιστο χρόνο την ευθύνη της μετάβασης σε ένα νέο περιβάλλον υποστήριξης της μάθησης στο σπίτι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό ιδιαίτερο πρίσμα από όλους τους εμπλεκόμενους στη μαθησιακή διαδικασία.

     Θα ήθελα έτσι να εκφράσω τα  θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους μαθητές και τις μαθήτριες για την έως τώρα προσπάθειά τους που κατάφεραν  τόσα πολλά μέχρι σήμερα σε πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες. Ειδικά,  για τους  μαθητές της Γ’ Λυκείου που ολοκληρώνουν τον κύκλο φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  και είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θέλουμε να τους πούμε πως είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο τους!

     Όλοι όσοι έχουμε συμμετάσχει στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων γνωρίζουμε καλά πως προαπαιτεί κατάλληλες συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας, σωστή διαχείριση χρόνου και μελέτης  και θετική ψυχολογία. Σ’ αυτό το τρίπτυχο συμβάλλουν καταλυτικά οι καθηγητές και το οικογενειακό περιβάλλον. Οι υποψήφιοι είναι σαν τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό έχοντας πάντα στο πλευρό τους τους καθηγητές  που παίζουν το ρόλο του προπονητή και βιώνουν μαζί τους όλο το διάστημα της προετοιμασίας με στόχο πάντα την άριστη απόδοση στον τελικό αγώνα.

Οι φετινοί μας υποψήφιοι ωστόσο διένυσαν την περίοδο της προετοιμασίας τους μέσα σ’ ένα βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων τόσο για την καθημερινότητά μας, όσο και για το υγειονομικό, εργασιακό και οικονομικό μέλλον της χώρας. Ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να διατηρήσουν μια καλή ψυχολογία και την αίσθηση της ομαλότητας τη στιγμή που η έννοια της κινητικότητας και της κυκλικότητας του σχολικού έτους με τα τετράμηνα, τα διαγωνίσματα, τις γιορτές εξανεμιζόταν λόγω της υπάρχουσας κρίσης.

      Πέρα όμως από αυτές τις παραδοχές όλη η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τους μαθητές γενικά να διαμορφώσουν μια ευοίωνη οπτική για το αύριο και ειδικότερα τους υποψήφιους, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία των εξετάσεων με νηφάλια σκέψη, πίστη στις δυνατότητές τους και ψυχραιμία.

      Προσωπικά τους εύχομαι δύναμη και υπομονή. Δίνουν μια σημαντική μάχη, όχι όμως την τελευταία. Οι Πανελλαδικές δεν αποτελούν μονόδρομο. Το βέβαιο είναι πως θα υπάρξουν ακόμη πολλές ευκαιρίες. Βασικός τους στόχος πρέπει πάντα να παραμένει το πώς θα γίνουν χρήσιμοι πολίτες κι ευτυχισμένοι άνθρωποι. Καμία μάχη από μόνη της, είτε την κερδίσουν, είτε όχι, δεν καθορίζει τη συνολική πορεία της ζωής. Τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Η σκέψη και οι ευχές όλων μας σας συνοδεύουν!

      Ελπίζω το καλοκαίρι να αποτελέσει για όλους μας πρωτίστως περίοδο ξεκούρασης και ανανέωσης, αλλά ταυτόχρονα και περισυλλογής, απολογισμού και προγραμματισμού για ένα πιο παραγωγικό και επιτυχημένο σχολικό έτος.  Καλές διακοπές και καλό καλοκαίρι! 

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΛΕΝΗ – ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…