Ppapageorgiou Nikos

Του Νικολάου Ιωάννου Παπαγεωργίου

Νεκροί, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, θαμμένοι και άταφοι, γνωστοί ή αγνοούμενοι, επώνυμοι ή ανώνυμοι έδωσαν τη ζωή τους για την πολυπόθητη ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ένωση που δεν ήρθε τότε που φάνταζε ορατή, είτε λόγω της έλλειψης ενότητας των Ελλήνων (σύνηθες φαινόμενο) είτε ένεκα πολιτικών αποφάσεων, ανεξήγητων ἐν πολλοῖς.

Την Ελληνίδα Κύπρο είχαμε και έχουμε υποχρέωση να την συνδράμουμε για την επιβίωσή της και όχι να την καταλύσουμε, όπως παραλίγο να συμβεί πολλές φορές, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, που λόγω πολιτικών αβλεψιών (ή και ανικανότητας) βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο. 

Κύπρος λοιπόν και θανάσιμα λάθη συνοπτικά.

1950: Έφτασαν στην Ελλάδα, από την κυπριακή εθναρχία οι τόμοι του δημοψηφίσματος της Κύπρου για την ένωση της με την Ελλάδα. Δεν έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση Πλαστήρα με την αιτιολογία ότι τον απασχολούσαν άλλες εθνικές διεκδικήσεις.

1954: Άκαιρος ανακαίνιση του θέματος της ένωσης από τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο.

1955: Έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ. Εξορία Μακαρίου -κατά κόσμον Χαραλάμπους Μούσκου- στις εξωτικές Σεϋχέλλες και πρόταση υιοθέτησης του σχεδίου Χάρντινγκ που απορρίφθηκε από τον Μακάριο.

1960: Υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου, από αυτούς που τις υπέγραψαν, με τις οποίες παραχωρήθηκαν υπερβολικά προνόμια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς να δοθεί οριστική λύση στο κυπριακό.

1964: Συγκρότηση της “Εθνικής Φρουράς” ἐκ τοῦ προχείρου και στροφή της Κύπρου προς τους αδεσμεύτους από τους Μακάριο – Κυπριανού με κατάληξη το σχέδιο “ Άτσεσον” το οποίο τορπιλίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε γίνει αποδεκτό από τον πατέρα του και τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

1967-1973: Αφελής και απροπαράσκευη η συνάντηση της Κεσσάνης μεταξύ της Ελληνικής κυβερνήσεως Παπαδοπούλου και της Τουρκικής, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Αποφεύχθηκε τότε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Cyrus Vans, η οποία όμως οδήγησε στην απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από την Μεγαλόνησο, όπως σφόδρα επιθυμούσε ο Μακάριος για δικούς του λόγους.

Ήδη το “Κυπριακό” εισέρχεται σε νέα φάση.

Στρατιωτικῶς το όλο θέμα χειρίζεται ο παρανοϊκός Ιωαννίδης ο οποίος:

  • Δημιουργεί δια του αδόλου πατριώτου Γρίβα-Διγενή την ΕΟΚΑ Β΄.
  • Επιχειρεί τη δολοφονία του Μακαρίου. 
  • Τορπιλίζει την ενδυνάμωση της κυπριακής αστυνομίας.
  • Χειρίζεται τις τοποθετήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής φρουράς, ιδίως μετά την ανατροπή της κυβερνήσεως Παπαδοπούλου Μαρκεζίνη το Νοέμβριο του 1973.

1974: Έτος καταστροφής

Η άφρων πολιτική της Ελληνικής ηγεσίας που υιοθέτησε την πρόταση του Ιωαννίδη περί πραξικοπήματος και ορισμένες ανθελληνικές ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου οδήγησαν στην επίσπευση της ανατροπής του.

Έτσι:

Μετά το θάνατο του Γρίβα άρχισε η καταδίωξη της ΕΟΚΑ Β΄, κυρίως από αστυνομικούς του εφεδρικού σώματος, που συγκρότησε και εξόπλισε με σύγχρονο για την εποχή φορητό οπλισμό ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. 

Η ΕΟΚΑ Β΄ συνέχισε τη δράση της, εμπλέκοντας την εθνική φρουρά. 

Ο Μακάριος αντέδρασε στέλνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση όλων των ελληνικών αξιωματικών από την Κύπρο, οπότε οδηγούμεθα την 15η Ιουλίου 1974 στο πραξικόπημα. Με τη βοήθεια των Άγγλων ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος φυγαδεύτηκε, έφτασε στο Λονδίνο και από εκεί στη Νέα Υόρκη όπου, κατά την ομιλία του στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε ουσιαστικά την Τουρκία να επέμβει ως εγγυήτρια δύναμη όπως και έγινε. Την 20η Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι επενέβησαν στην Κύπρο. 

Διαφορετικά λειτούργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό την 15 Αυγούστου 1974 αναφέρθηκε στην αδυναμία επέμβασης της Ελλάδας στην Κύπρο λόγω αποστάσεως!!!! Ασύλληπτο το ατόπημα διότι αφενός καταποντίζεται το ηθικό των αγωνιζομένων Ελλήνων και ελληνοκυπρίων και αφετέρου, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία μπορούσε ανενόχλητη να πετύχει τους στόχους της, αφού η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμφανιστεί. 

Για τη διαμόρφωση χρονικά της παρούσης καταστάσεως στην υπόθεση “Κυπριακό” αναμείχθηκαν τεράστια ονόματα της Διεθνούς πολιτικής σκηνής (Κίσινγκερ, Λους, Βανς, Σίσκο, Μπρεζίνσκι κλπ) τα οποία χρησιμοποίησαν την Κύπρο σύμφωνα με τα συμφέροντα της πατρίδας τους. 

Η Κύπρος νόμιζε πως είχε αμέτρητους φίλους (ΟΗΕ, κοινοπολιτεία Ηνωμένου Βασιλείου, αδέσμευτοι, Μεσογειακή Ένωση, ΕΣΣΔ, βάσεις στο έδαφος της κλπ).

Όμως:

  • Η Αγγλία δεν συγκράτησε τις τουρκικές δυνάμεις, όπως όφειλε, ως εγγυήτρια δύναμη.
  • Οι ΗΠΑ απέτυχαν σκόπιμα στη διαμεσολάβηση και δεν επενέβησαν.
  • Ο τρίτος κόσμος τήρησε ουδετερότητα, αν και ο Μακάριος υπήρξε ηγετικό στέλεχος των αδεσμεύτων.
  • Ο ισλαμικός κόσμος, λόγω Ισλάμ, τάχθηκε  με τους Τούρκους.
  • Η Σοβιετική Ένωση δεν παρενέβη ούτε με δηλώσεις.

Βλέπουμε λοιπόν πως οι ξένοι λειτουργούν όπως τους συμφέρει. 

Εδώ γεννάται το ερώτημα: Εμείς τι κάνουμε;

Στη Βουλή,  στο Ναό της δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 είχε πει: “Υπεύθυνοι για όλες οι συμφορές του έθνους μας είμαστε εμείς και μόνο εμείς οι Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούμε να φορτώσουμε στους ξένους τις ευθύνες μας διότι δεν έχουμε το θάρρος να τις αναλαμβάνουμε”.

Δυστυχώς για τις ευθύνες, τις παραλείψεις και τα σφάλματα που πολύ περιληπτικά ανέφερα, επιλεκτικά λειτούργησαν δικαστήρια αλλά και ιστοριοδικεία, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να διεκδικούνται δάφνες, έπαινοι και αμοιβές από καπάτσους παρατηρητές, και να μέμφονται, έστω και ελάχιστοι, που έπραξαν το καθήκον τους ή έπεσαν υπέρ της πατρίδος. 

Και το Κυπριακό ζήτημα μετά από κάθε σύναξη αρμοδίων πάει από το κακό στο χειρότερο. 

Κάθε φορά που συναντιόμαστε όλο και κάτι χάνουμε. (Σχέδιο Ανάν το 2004. Και πρόσφατα η πενταμερής της Γενεύης). Γιατί άραγε; Μήπως πάμε όπου πάμε γιατί μας αρέσει να χάνουμε; 

Έπεται η συνέχεια;

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός: Πάμε μαζί να κάνουμε την Θεσσαλία τον τόπο που θέλουμε. Έχω καταλάβει τι πρέπει να αλλάξω(βίντεο)

Με μήνυμα προς όλες τις Θεσσαλές και όλους τους Θεσσαλούς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ε…