Μια αποτίμηση των σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά τη δημοκρατική μετάβαση του 1974
Η διαΝΕΟσις, συμμετέχει στον εν εξελίξει, ζωντανό δημόσιο διάλογο για την αποτίμηση της Μεταπολίτευσης και δημοσιεύει σήμερα ένα δεύτερο κείμενο από τον υπό έκδοση συλλογικό τόμο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημοκρατική μετάβαση του 1974.
Το κείμενο του Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ και πρ. Πρεσβευτή – Συμβούλου του ΥΠΕΞ, έχει ως θέμα την εξωτερική πολιτική της περιόδου.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική μεγιστοποίησης συμφερόντων και αξιών (διεθνούς δικαίου, προστασίας εθνικής κυριαρχίας κλπ.) με σταθερότητα προσανατολισμού και στόχων. Σημαντικό μέρος των στόχων αυτών υλοποιήθηκε«, σημειώνει ο κ. Ιωακειμίδης.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, εδώ.
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του Μάνου Ματσαγγάνη, καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το κοινωνικό κράτος στη Μεταπολίτευση«, εδώ.