Σημεία ομιλίας Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στις κοινές δηλώσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για την είσοδο στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας
Δηλώσεις για το νέο τρόπο εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα και τα μέτρα αντιμετώπισης της παραβατικότητας παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνσης, Δημήτρης Παπαστεργίου εξειδίκευσε το τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στα γήπεδα και τη νέα διαδικασία ταυτοπροσωπίας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Απριλίου 2024.
Ειδικότερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε:
«Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου, πιθανώς και του μπάσκετ και των υπολοίπων αθλημάτων.
Οφείλουμε όλοι μαζί να παλέψουμε το φαινόμενο της βίας, όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα στα γήπεδα.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να μπορούμε να πάμε στα γήπεδα, εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί.
Το τρίπτυχο που έχει αναπτυχθεί από τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση γι’ αυτή την ομαλή επιστροφή, έχει να κάνει με τη νέα νομοθεσία, τις κάμερες και την ταυτοποίηση.
Για τα δύο πρώτα μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης. Ας δούμε το τρίτο που αφορά στην ταυτοπροσωπία.
Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Επίσης δεν είναι εφικτό και λογικό να δεσμεύουμε εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους αστυνομικούς, κάθε Κυριακή για να κάνουν τον έλεγχο αυτό. Ποιο είναι το καινούργιο που κομίζουμε;
Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας.
Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που μέχρι και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων ή και πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.
Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή Bar Code.
H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.
Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκ. Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο ΕΜΕπ, τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov, όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr».
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιέγραψε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φίλαθλοι ανάλογα με το αν είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους, καθώς και τη διαδικασία για τα ανήλικα τέκνα.
Πιο αναλυτικά ανέφερε:
«Για τους Έλληνες πολίτες που έχουν ήδη Gov.gr Wallet:
Αφού ανοίξουμε το Gov.gr Wallet, εισερχόμαστε στην ενότητα των εισιτηρίων και προσθέτουμε το νέο εισιτήριο. Αν το εισιτήριο είναι δικό μας, σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που έχουμε ήδη αγοράσει ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του. Το εισιτήριό μας με τρόπο απλό και φιλικό είναι στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr Wallet.
Έπειτα όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το Βarcode.
Η είσοδος στα γήπεδα μέχρι σήμερα στηρίζεται σε Βarcode και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.»
Για τα ανήλικα τέκνα κάτω των 15 ετών:
Η διαδικασία είναι αντίστοιχη. Tα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕπ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών όμως υπάρχει μια διαφορετική διαδικασία. Κατά την είσοδο μας στο Gov.gr Wallet, αφού επιλέξουμε την προσθήκη εισιτήριου για ανήλικο, εμφανίζει τα τέκνα μας. Ακολούθως, επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο. Εισάγουμε το ΑΦΜ του τρίτου προσώπου και λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής. Με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο Gov.gr Wallet του».
Η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες
Οι μη Έλληνες πολίτες μπορούν να συνδεθούν με ειδική διαδικασία, η οποία στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου τους. Συνδέονται στην εφαρμογή και επιλέγουν να ταυτοποιηθούν μέσω διαβατηρίου. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος έναν ειδικό αριθμό, τον οποίο φωτογραφίζουν και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει ότι το διαβατήριο τους είναι έγκυρο.
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά και συγχρόνως πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου.
Προφανώς κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε τρίτο άτομο για να εισέλθει στο γήπεδο και θα μπει. Όμως στα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.
Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δε θα δικαιούνται να εισέλθουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον “πετάει” έξω.
Μία εύλογη ερώτηση, για να σας προλάβω, αφορά τα εισιτήρια διαρκείας. Είμαστε σε συζητήσεις με την Super League και είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε. Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο Gov.gr Wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε».