maximos_1_18

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε Φιλιππαίους και Αετιά Γρεβενών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παναγία, βρέθηκε στα γραφικά χωριά της Πίνδου, όπου μεταβαίνουν και μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από τον νομό της Λάρισας -που έλκουν καταγωγή από εκεί- και σε συναντήσεις που είχε μαζί τους συζητήθηκαν οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την ενεργειακή κρίση, άλλα και οι προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών χωριών μέσω του αγροτουρισμού.

Στους Φιλιππαίους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκο Παλάσκα, από τη Συκέα Ελασσόνας, ο οποίος του έθεσε την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές, την χαμηλή διαθεσιμότητά τους, άλλα και την ανεπάρκεια των εργατών για τις εκμεταλλεύσεις τους.

Η άνοδος στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, παρότι λειτουργεί ενθαρρυντικά, δεν αρκεί για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, έχουν εμφανιστεί φαινόμενα χαμηλής διαθεσιμότητας στις ζωοτροφές. Ο Νίκος Παλάσκας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναιότερα μέτρα για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας γιατί ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος.

Αγροτουρισμός

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε, επίσης, στην Αετιά Γρεβενών, την οικογενειακή επιχείρηση του κ. Γιώργου Μπατσίλα από το Αγιονέρι Ελασσόνας, όπου και υπήρξε εκτενής συζήτηση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του αγροτουρισμού. Όπως επισημάνθηκε, ο αγροτουρισμός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη των ορεινών χωριών.

Η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης που τα περιβάλει, η γραφικότητά τους, οι σχετικά κοντινές αποστάσεις από μεγάλα αστικά κέντρα και η δυνατότητα πληθώρας δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την παραδοσιακή ζωή στην ύπαιθρο και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, αποτελούν σημαντικά στοιχεία, τα οποία, αν αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, θα επιφέρουν ανάπτυξη και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων.

Ο κυβερνητικός βουλευτής μετά το πέρας των συναντήσεών του δήλωσε: «Τα ορεινά χωριά της Πίνδου σφύζουν από ζωή το καλοκαίρι και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι κτηνοτρόφοι που σπεύδουν να γιορτάσουν τη Μεγαλόχαρη, να τιμήσουν τις παραδόσεις τους, άλλα και να πάρουν μια ανάσα από την σκληρή καθημερινότητά τους.

Η κυβέρνηση έχει ευήκοα ώτα και αφουγκράζεται τις δυσκολίες που προέκυψαν στην κτηνοτροφική παραγωγή, όχι από δική της υπαιτιότητα, άλλα από εξωγενείς κρίσεις. Και έχει προβεί σε διορθωτικές ενέργειες αυτά τα 3 χρόνια, με βάση πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού τα γεγονότα που αποσταθεροποίησαν την οικονομία της χώρας ήταν ουκ ολίγα. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστεύω ότι θα είναι το ίδιο θετική, όπως αυτή που επιτυχώς περιόρισε τις ελληνοποιήσεις και έθεσε τις βάσεις για την αύξηση των τιμών στο γάλα.

Για να μπορούν, όμως, να συνεχιστούν αυτές οι παραδόσεις, πρέπει να υπάρχει ζωή στα ορεινά χωριά. Εκτός, λοιπόν, της κτηνοτροφίας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ηπιότερης ανάπτυξης που προσφέρει ο αγροτουρισμός. Παντρεύοντας την παράδοση και το μεράκι με την γενναιοδωρία της φύσης μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες της αστυφιλίας, να δώσουμε ζωή και μέλλον στα χωριά μας. Τα πλεονεκτήματα για να ενδυναμώσουμε την ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη των ορεινών χωριών είναι πολλά και γι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο».

Πηγή:agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δράσεις του Κ.Υ. Πύλης σε πλημμυροπαθείς

Την Παρασκευή 13/10/23  οι μαίες του Κ.Υ. Πύλης Στέλλα Κρουστάλη και Ράνια Μπρίζη , υπό τη…