Οι αποχωρήσεις και τα νέα πρόσωπα, πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Σε ένα πολιτικό πόκερ με πολλαπλές διαστάσεις, κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έχει εξελιχθεί η διαδικασία επιλογής των νέων γενικών γραμματέων. Βλέπετε, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η συνεπακόλουθη συζήτηση περί επαναπροσέγγισης του κυβερνητικού παράγοντα με την παραδοσιακή δεξιά βάση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το πρόσφατο εσωκομματικό σκηνικό με πρωταγωνιστές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς έφεραν σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα των ισορροπιών σε αυτό το κρίσιμο για τη διακυβέρνηση της χώρας μέτωπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στην ανακοίνωση των ονομάτων, αργά το βράδυ της Πέμπτης είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία περί χρονικής μεταφοράς τους για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το κύριο ζητούμενο της λίστας που όλο αυτό το διάστημα επεξεργάζονταν για λογαριασμό του Μαξίμου κατά βάση ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο άριστος γνώστης της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας Θανάσης Νέζης (με τη συμβολή στο κομμάτι αυτό του άλλοτε γραμματέα της Ν.Δ. και νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη) ήταν το «πάντρεμα» μεταξύ των περιπτώσεων που παραπέμπουν στην κατηγορία των «αρίστων» και των προερχόμενων από το κομματικό γίγνεσθαι στελεχών.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι διεργασίες αυτές προκάλεσαν ακόμα και τριβές, αφού οι έχοντες επαφή με το στελεχιακό δυναμικό προέκριναν την ενίσχυση της κρατικής μηχανής με καλά βιογραφικά και ταυτόχρονα νεοδημοκρατικής προέλευσης, ενώ η ομάδα πέριξ του συντονιστή του κυβερνητικού έργου ήταν σταθερά προσανατολισμένη σε πιο κεντρογενείς και τεχνοκρατικές λύσεις.
Τα ονόματα
Σύμφωνα με την ονοματολογία του προηγούμενου διαστήματος, ένα από τα πρόσωπα που πιθανότατα θα βρίσκονταν εκτός νυμφώνος είναι η άλλοτε «πράσινη» Ζέφη Δημαδάμα, γ.γ. Ισότητας, με ορισμένους να βάζουν στην εξίσωση ακόμα και τη… σιδηρά κυρία του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.
Η περίπτωσή της, όπως και των Γραφάκου στο Ενέργειας, Μοσκώφ στο Μετανάστευσης και Χρυσουλάκη στο Εξωτερικών, οι οποίοι επίσης αποχωρούν, εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στις Γενικές Γραμματείες όπου οι επικεφαλής έχουν συμπληρώσει πενταετία. Επιπλέον, συζητείται η αποχώρηση του Αγγελου Δημοσθένους από τη Γ.Γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, της Νίκης Δανδόλου από τη Γ.Γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών, του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη Γ.Γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή, καθώς και των Μάνου Λογοθέτη (αν τελικώς δεν παραμείνει, που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται, θεωρείται πιθανή η μετακίνησή του σε άλλο χαρτοφυλάκιο) και Δήμητρας Λυγούρα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Στον αντίποδα, προς αξιοποίηση βαίνουν ο Γιώργος Παπαδημητρίου στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Τάσος Γαϊτάνης στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και ο Δημήτρης Κάρναβος ή ο Σάββας Χιονίδης στην… ηλεκτρική καρέκλα της Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, που «χήρεψε» εξαιτίας της αποχώρησης Σταυριανουδάκη, στον απόηχο της υπόθεσης Ασημακοπούλου. Παράλληλα, «παίζουν» τα ονόματα των πρώην βουλευτών Πειραιά Γιάννη Μελά και Χριστόφορου Μπουτσικάκη, αλλά και του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου ως γ.γ. στο υπουργείο Παιδείας, όπου φέρονται να βρίσκονται υπ’ ατμόν οι νυν γενικοί γραμματείς. Τέλος, ο πάλαι ποτέ ΟΝΝΕΔίτης Βασίλης Σιαδήμας προαλείφεται για Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή:parapolitika.gr (ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ)