Ppapageorgiou Nikos

Γράφει ο Νικόλαος Ιωαν. Παπαγεωργίου

Οι Ευρωπαίοι μας είπαν πως έρχεται εφιαλτικός χειμώνας μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου από τον Πούτιν.

Ο κ. Πρωθυπουργός πρότεινε (προφανώς αστειευόμενος) στην έκθεση Θεσσαλονίκης να στείλουμε τον λογαριασμό για την ενέργεια στον κ. Πούτιν.

Ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης σημείωσε πως έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας από το 1942. Εισηγήθηκε μάλιστα πως όποιος μπορεί να βρει εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης στο σπίτι του να τον υλοποιήσει έγκαιρα.

Μετά απ’ αυτά έψαξα να βρω τον τρόπο που δεν μας υπέδειξε ο κ. Γεωργιαδης.

Θυμήθηκα την φουφού. Αυτήν που δυο πολύ καλοί γυμνασιακοί μου φίλοι -οι Τάκης και Βασίλης- είχαν εγκαταστήσει παλαιόθεν στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων, όπου έψηναν και πουλούσαν κάστανα. Ο Τάκης έκανε όλη τη δουλειά. Ο Βασίλης τόπαιζε τσιλιαδόρος ή κράχτης.

Πήγε επίσης το μυαλό μου στο μαγκάλι. Άκρως επικίνδυνο μέσο θέρμανσης όταν τα κάρβουνά του ήταν  μισοαναμμένα. Από τις αναθυμιάσεις του πολλοί απρόσεχτοι αποχώρησαν πρόωρα για τις αγκαλιές του Αγίου Πέτρου.

Και νάσου η πολύ καλή μου φίλη δικηγόρος Β.Τ. η οποία με μήνυμα της μου άνοιξε τα μάτια. Σε άπταιστη τρικαλοβλαχοποιμενική γλώσσα έγραψε πως “ήθηλη να μη αρουτήξει αν έχου μασίνα”. Σημείωσε δε μια σειρά εργασιών που μπορούμε να κάνουμε με το συγκεκριμένο εργαλείο, όπως: “Μαϊρεύει, ψένει, βραζει, πυρώνει, κι κανει οικουνουμία στου ριεύμα”. Μεταφράζω: Μαγειρεύει, ψήνει, βράζει, ζεσταίνει και κάνει οικονομία στο ρεύμα.

Άλλο που δεν ήθελα. Αγόρασα μία και ήδη την έχω εγκαταστήσει στο κέντρο του σαλονιού του σπιτιού μου. Όταν χειμωνιάσει για τα καλά θα κουβαλάω τα ξύλα και θα την ανάβω. Τις  δυνατότητες θα αξιοποιεί η κυρία μου.

Σε τοίχο ανήρτησα τον δεκάλογο λειτουργίας ο οποίος έχει ως εξής:

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣΙΝΑΣ

  1. Πριν με ανάψεις βεβαιώσου ότι:

α. Πατάω σε τσιμεντένιο δάπεδο ή σε λαμαρίνα.

β. Οι σωλήνες απέχουν από εύφλεκτα υλικά, ηλεκτρικά καλώδια, είναι καλά συνδεδεμένοι και δεν έχουν τρύπες. 

γ. Η εξωτερική καπνοδόχος δεν έχει βουλώσει από ξένα σώματα.

δ. Με έχουν καθαρίσει από στάχτες, καπνιά και άλλα περιττά αντικείμενα. 

ε. Οι πόρτες μου και οι θυρίδες μου ανοίγουν και κλείνουν κανονικά.

στ. Πλησίον μου βρίσκεται ΔΟΧΕΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΝΕΡΟ.

  1. Μη με ανάβεις με ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, ΒΕΝΖΙΝΗ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΛΑΔΙ.
  2. Όταν ανάψω ΜΗ με αφήσεις ΜΟΝΗ. Κάνω καλή συντροφιά, αλλά ζητώ και τη δική σας παρέα. Τουλάχιστον ένας ας με προσέχει και συντροφεύει.
  3. Στο φούρνο μου μπορώ να ψήσω  ψωμί, φαγητό, πίττες, μπατζίνες. Μη μου ζητάς όμως να  σου ψήσω καλαμπόκι, ρεβίθια, κάστανα. Τα αντιπαθώ και θα τα κάνω να σκάσουν. Γι’ αυτή τη δουλειά προτίμησε το επάνω μέρος, δίπλα στην κατσαρόλα που βράζει το φαγητό. 
  4. Μη με γεμίζεις με πολλά ξύλα. Δεν μπορώ να τα χωνέψω θα εκραγώ. 
  5. Όταν μου βγάζεις τη στάχτη ΜΗ μου παίρνεις και κάρβουνά αναμμένα. Για σένα είναι επικίνδυνα εκεί που θα τα ρίξεις, για μένα είναι χρήσιμα ακόμα.
  6. Μη με ταΐζεις με ξύλα όταν πρόκειται να φύγεις από το σπίτι. Δεν δουλεύω φρόνιμα χωρίς συντροφιά. ΠΕΙΣΜΩΝΩ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΟΥΜΑΙ. 
  7. Όταν καίω άφησέ μου μόνο τις θυρίδες αερισμού ανοιχτές. Μην αφήνεις και το πορτάκι. Θα κρυολογήσω, θα φτερνιστώ και θα ρίξω κάρβουνα στο πάτωμα. 
  8. Όταν γυρίζεις κρυωμένος στο σπίτι μη με πλησιάζεις πολύ. Άθελά μου θα σου προξενήσω χιονίστρες η και κρυοπαγήματα.
  9.  Πίστεψέ με, στ’ ορκίζομαι ότι είμαι η πιο καλή σου φίλη που θέλω να σου δίνω μόνο τη ζεστασιά μου. Σαν θερμόαιμο, όμως, θηλυκό ζητώ να με προσέχεις διαρκώς, να με περιποιείσαι και να ασχολείσαι συνεχώς μαζί μου, τουλάχιστον όταν δουλεύω.

ΜΕ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑΣΙΑ. 

Η ΜΑΣΙΝΑ ΣΟΥ

Μεγάρχη 13 Σεπτεμβρίου 2022  

Υ.Γ. Την πρώτη ανάρτηση του δεκαλόγου έκανα τον χειμώνα του 1987 κάπου στην ΟΡΕΣΤΕΙΑΔΑ.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Βασίλης Αγγέλης: Δηλώνω «παρών» στο πλευρό μιας νέας & δυναμικής γυναίκας, ως επικεφαλής της παράταξής μας

Στην Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων μίλησε χθες ο Καλαμπακιώτης  Δικηγόρος  και Υποψήφιος Περι…