tsavousoglou

(Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Μπορεί η Ουάσιγκτον πολλές φορές να τηρεί ίσες αποστάσεις παρά την συνεχή επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, όμως η Άγκυρα κάνει και παραινέσεις από πάνω στις ΗΠΑ, μην κρύβοντας τον εκνευρισμό της για την παράλληλη προώθηση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα με εκείνη των F16 στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για πιθανή πώληση F-35 στην Αθήνα, σχολίασε ότι οι ΗΠΑ είχαν «μια ισορροπημένη πολιτική (στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας) και πως «ένας σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς, στην  Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η ισορροπία έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, όπως και αυτή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, ποια βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας. Αυτό έχει σημασία για εμάς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αφού σχολίασε πως η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά».

Ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο Μ. Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στις προσπάθειές της να προμηθευτεί νέα μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Άγκυρα κατέληξε σε «μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη. Αναμένουμε αυτό να περάσει (στο Κογκρέσο) χωρίς προβλήματα», σημείωσε.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από καμία χώρα υπό προϋποθέσεις».

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προμηθευτεί F-16 είναι «σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Παρασκευή ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια χωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…