Η Κομισιόν ενέκρινε χθες την οικονομική βοήθεια ύψους 1 δις για τις φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισαν πέντε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 Τα χρήματα θα πάνε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά τις σοβαρές πλημμύρες του 2023. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης.
 Πιο αναλυτικά, η ενίσχυση ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα διανεμηθεί ως εξής:
  • Ελλάδα: 101,5 εκατ. για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
  • Ιταλία: 378,8 εκατ. για την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια μετά τις πλημμύρες του Μαΐου και επιπλέον 67,8 εκατ. για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023
  • Σλοβενία: 428,4 εκατ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023
  • Αυστρία: 5,2 εκατ. για την αντιμετώπιση ζημιών από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2023
  • Γαλλία: 46,7 εκατ. για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιφέρεια Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το πακέτο βοήθειας στηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές με 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.

 Πλέον, η ολομέλεια θα ψηφίσει επί της έκθεσης κατά τη σύνοδο της 7ης – 10ης Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η χρηματοδοτική ενίσχυση μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση.
Πηγή:plimmires-newtopontiki.gr
Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Συμφωνία στο ΕΛΚ για μια ισχυρή ΚΑΠ μετά το 2027 – Κοινή στρατηγική για περισσότερη ευελιξία στη χρησιμοποίηση των πόρων και απλούστευση των διαδικασιών

Στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νέα Κοιν…