720_781506_aa0ce71aaa-a169b7b921cdfdfd

Για μήνες το ταξίδι τους στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας, Γιουνάν, είχε περάσει απαρατήρητο. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ανέβηκαν στα social media πλάνα από κοπάδι 15 ασιατικών ελεφάντων, μεταξύ των οποίων είναι τρία μωρά ελεφαντάκια, να περνούν μέσα από κατοικημένη περιοχή, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εγείροντας ερωτήματα όπως τι προκάλεσε αυτό το επικό ταξίδι.

Οι ελέφαντες με τα τρία μωρά ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου από το καταφύγιό τους στη Σισανμπανά, μεθοριακή περιοχή με το Λάος και τη Μιανμάρ και κατευθύνθηκαν βόρεια, σε απόσταση περίπου 500 χλμ. Οι κινήσεις των ελεφάντων ήταν τόσο ασυνήθιστες ενώ το γεγονός ότι λεηλατούν χωράφια με καλαμπόκια προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές, οδήγησαν τις Αρχές να στήσουν τείχος προστασίας κατά μήκος δρόμου στην ύπαιθρο προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους ελέφαντες από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν 360 άνθρωποι με 76 οχήματα και εννέα drone αλλά και υπέρυθρες κάμερες ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του κοπαδιού και στη συνέχεια, όταν το κοπάδι έφτασε τρία χιλιόμετρα από μία μεγάλη πόλη, οι Αρχές έστησαν ένα τείχος από φορτηγά, τα οποία παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο για να ανακόψουν την πορεία.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες», δήλωσε ένας οδηγός φορτηγού στο CCTV, ο οποίος είχε παρατάξει το κόκκινο όχημά του μαζί με τα άλλα που σχημάτιζαν το τείχος, και διευκρίνισε ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος των Αρχών.

«Θα παραμείνω εδώ για όσο με χρειαστούν», διαβεβαίωσε, στη μεγάλη περιφέρεια της Κουνμίνγκ, μια μητρόπολη που έχει περισσότερους από 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Εικόνες από κάμερες ασφαλείας το σαββατοκύριακο δείχνουν τους ελέφαντες να περιδιαβαίνουν ανέμελα τους δρόμους ενός χωριού, αφήνοντας πίσω τους ισοπεδωμένα δέντρα και κατεστραμμένες γκαραζόπορτες.

«Τρόμαξα, ένα ελεφαντάκι έπεσε μάλιστα πάνω στον φράχτη μας, προτού τραπεί σε φυγή», είπε μια κάτοικος στο CCTV, η οποία ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ελέφαντα «ύψους περίπου τριών μέτρων».

Οι ελέφαντες έχουν καταστρέψει περίπου 560 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει αποτιμώνται σε 6,8 εκατομμύρια γουάν (περίπου 870.000 ευρώ). Οι ζωολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που ώθησε το κοπάδι να εγκαταλείψει το καταφύγιό του και να ακολουθήσει μια τόσο μακρινή διαδρομή.Οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση προστατεύονται στην Κίνα, όπου ζει ένας πληθυσμός περίπου 300 ζώων, έναντι λιγότερων από 200 στα χρόνια του 1980. Ζουν αποκλειστικά στην τουριστική και τροπική περιοχή της Σισανμπανά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα παχύδερμα τείνουν να προσεγγίζουν χωριά, καθώς τα φυτά με τα οποία τρέφονται συνήθως έχουν αντικατασταθεί με είδη που δεν είναι βρώσιμα.

Πηγή:enikos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, AP,

Πηγή φωτό: Associated Press

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Σε δύο ποδηλατικά διήμερα δρόμου και ορεινής ποδηλασίας, συμμετείχε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Τρικάλων. Στα μετάλλια Ντάκου & Σιδέρης

Δύο μετάλλια για Ντάκου Ευα στην Μάνδρα και  ένα για Σιδέρη Παναγιώτη στην Άμφισσα.  Το πε…