5434534

Ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας δρ Σταύρος Μελετλίδης είναι μεταξύ των επιστημόνων της ομάδας παρακολούθησης και εκτίμησης του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά.

Ο Σταύρος Μελετλίδης ήταν από εκείνους που έζησαν από κοντά την έκρηξη το 2021, ως επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο iefimerida, αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ηφαιστειακή διέγερση από τις σεισμικές δονήσεις, ενώ, όσον αφορά το φαινόμενο των συνεχών σεισμών, λέει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, κάτι που έχουν πει και οι επιστήμονες που βρίσκονται στο νησί και παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα. Υπάρχουν διάφορες διεργασίες που μπορούν να συνδέσουν τη σεισμικότητα σε έναν χώρο με μια ηφαιστειακή έξαρση. Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και όπως έχουν πει και οι συνάδελφοι, ο κ. Παπαζάχος, ο κ. Λέκκας, η ακολουθία είναι μακριά από τα ηφαίστεια.

Ακόμη και αν η σεισμική ακολουθία μπορούσε να επηρεάσει τα ηφαίστεια, κάτι που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει γίνει -αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα-, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν στοιχεία στα δίκτυα που παρακολουθούν και το ηφαίστειο στη Σαντορίνη, κυρίως, αλλά και στο Κολούμπο, που είναι υποθαλάσσιο, αλλά και απ’ όσο γνωρίζω παρακολουθείται κι αυτό».

Ο κ. Μελετλίδης αναφέρθηκε και στην παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί στον πυθμένα της καλδέρας, εξηγώντας: «Απ’ όσο ξέρω, έχουν μιλήσει για μια παραμόρφωση στον πυθμένα στην Καλδέρα στο βόρειο τμήμα, κάτι που είχε γίνει και το 2011. Ακόμη όμως είναι νωρίς να συνδέσουμε αυτή την παραμόρφωση με τη σεισμική δράση. Αυτές οι παραμορφώσεις συμβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, στο ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) βόρεια της Νάπολης, μερικές φορές ο πυθμένας ανεβοκατεβαίνει γιατί μαζεύονται αέρια στο ταβάνι -να το πούμε απλοϊκά- του μαγματικού θαλάμου. Βέβαια, αυτό το φαινόμενο κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει πέντε φορές και μετά θα έχει μια έκρηξη ή αν θα γίνει μία φορά και μετά θα κάνει έκρηξη».

Καθηγητής Μελετλίδης: «Έκρηξη όπως τη Μινωική εποχή θα χρειαστεί να περάσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει»
«Θέλω όμως να τονίσω όσον αφορά τη Σαντορίνη ότι αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε, η σεισμική δραστηριότητα είναι μακριά από τα ηφαίστεια. Τώρα, ο κόσμος φοβάται, και με το δίκιο του, γιατί στην Ελλάδα έχουμε ζήσει πολλούς σεισμούς, αλλά ηφαίστειο δεν έχουμε ζήσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

ΚΕΔΕ: Κρίσιμες αποφάσεις για τους Δήμους

Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά την τελευταία του σ…