ELMET 1

Όλες  και Όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας

την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη και ώρα 2μ.μ. στη ΔΔΕ Τρικάλων(πλ. ΟΤΕ)

  • Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων και την πανδημία να καλπάζει, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων, με αποτέλεσμα το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, να παραμένει το εμβόλιο και η περίφημη «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕΤ για αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, για  διενέργεια αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ καιγια βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία, αλλά και το αίτημά μας για ανάκληση της ρύθμισης του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, παραμένουν κενό γράμμα για την Υπουργό Παιδείας.
  • Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας! Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους λοιπούς/ες δημόσιους υπαλλήλους και για τους μαθητές/τριες με υποκείμενα νοσήματα, για τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υπάρχει πλήρης αδιαφορία!
  • Για το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι μάλλον αόρατοι και γι’ αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία της υγείας τους! Αντίθετα, εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα από ένα σχολεία,  προκειμένου να καλύψουν το ωράριό τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή  με έως και  500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την  ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Delta» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των παιδιών τα οποία είναι ανεμβολίαστασε πολύ μεγάλο βαθμό. Ποσοστό εμβολιασμένων 0-17ετών, μόλις 10%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών.
  • Το  πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, ενώ διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία, έχει χειροτερεύσει τη θέση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αφενός το μέτρο που ισχύει για τους/τις δημοσίους υπαλλήλους να  «επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό» δεν εφαρμόζεται στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, αφετέρου δεν εφαρμόζεται και η εγκύκλιος για την ειδική άδεια απουσίας σε εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχρεούνται να βρίσκονται τώρα στις τάξεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που δημιουργούν τμήματα με 27-30 μαθητές και η κ. Κεραμέως δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι για τα πάνω από 6000 κενά «ευθύνονται» οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από δυσίατες ασθένειες και οι εγκυμονούσες, επειδή παίρνουν άδειες!
  • Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που οδηγούν και στις  συγχωνεύσεις τμημάτων δείχνουν ότι είναι μονόδρομος για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς,  η πολιτική του υπουργείου παιδείας να συναντήσει καθολική αντίσταση και να ανατραπεί. Είναι αναγκαία λοιπόν η ευρύτερη συσπείρωση όλης της κοινωνίας  όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, αλλά και γιατί μετά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων  το υπουργείο συνεχίζει – επεκτείνει και εφαρμόζει την ίδια απαράδεκτη αντιεκπαιδευτική πολιτική.
  • Επιπλέον το ΠΥΣΔΕΤρικάλων που λειτουργεί υπό καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας μετά τον διωγμό των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου και με εγκάθετους διορισμένους στη θέση τους, αρνούμενο να δώσει στοιχεία (σχετικό αίτημα της ΕΛΜΕΤ 255/13-10-2021) προχωράει σε εξοντωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό συναδέλφου που μετακινείται την ίδια ημέρα σε 3 διαφορετικά σχολεία σε 2 πόλεις του νομού μας, Καλαμπάκα και Τρίκαλα, δίνοντας στην κυριολεξία αγώνα δρόμου για να προλάβει να υλοποιήσει το ωράριό της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική της και ψυχική υγεία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική που ασκεί η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η ΔΔΕ Τρικάλων, η οποία συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο. Απαιτούμε την ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών αποφάσεων για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και  τις συγχωνεύσεις τμημάτων και καλούμε όλες  και όλους,εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη και ώρα 2μμ στη ΔΔΕ Τρικάλων(πλ. ΟΤΕ).

Διεκδικούμε:

  • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Ουσιαστική μέριμνα για την εύρεση χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
  • Μαζικό και προσβάσιμο για όλους εμβολιασμό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός υγειονομικός έλεγχος και παράλληλα υγειονομική επιτήρηση των σχολικών μονάδων.
  • Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
  • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται.
  • Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
  • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Άμεση λήψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση, με παράλληλο περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη όλων των μαθησιακών «κενών».
  • να ακυρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία του νομού μας

 

Οι ανάγκες των μαθητών μας δε χωράνε σε λογιστικά φύλλα ούτε είναι υπόλοιπα διαιρέσεων και υπολογισμών!

Κανείς εργαζόμενος, κανείς  μαθητής μας, κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος! Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας,  είναι για μας αδιαπραγμάτευτο!

 

ΔΣ ΕΛΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…