9a5b511bfb8d0da654314e88ac42096d_XL

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς Ισραήλ, βροχή επιδρομών στη Γάζα και 70 νεκροί. Η Αίγυπτος άνοιξε σύνορα και νοσοκομεία για να δεχτεί Παλαιστίνιους τραυματίες.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα: η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης χθες το βράδυ, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Το τελευταίο γνωστό θύμα αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι ένα εξάχρονο παιδί στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, θύμα ενός νέου μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε ζημιές στην πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται κοντά στο φράκτη μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της ισραηλινής επικράτειας.

Ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε επτά – συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη – τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών τη Δευτέρα, τις πιο σφοδρές από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα το 2014.

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς αλλά και στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας. Για τον στρατό, οι επιδρομές στη Γάζα γίνονται σε απάντηση στις «περισσότερες από 1.000 ρουκέτες» που έχουν εκτοξευτεί από διάφορες ένοπλες ομάδες προς το εβραϊκό κράτος από τη Δευτέρα.

Η Χαμάς ξεκίνησε έναν πρώτο γύρο εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» για τους περισσότερους από 900 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του Ισραήλ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Άνοιξε η συνοριακή διέλευση της Ράφα

«Ευχαριστώ τη μεγάλη αδελφική χώρα, την Αίγυπτο, που άνοιξε όλα τα νοσοκομεία της στο βόρειο Σινά για να δεχτεί τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας».

Με τις δηλώσεις αυτές στο λογαριασμό του στο Twitter ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ευχαρίστησε την Αίγυπτο για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για την υποδοχή τραυματιών πολιτών από τη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής «Αΐντ Ελ Φιτρ» που ακολουθεί της ολοκλήρωσης του ιερού για τους Μουσουλμάνους μηνός του Ραμαζανίου. «Ευχαριστώ πολύ τον Ερυθρό Σταυρό της Αιγύπτου και όλη τη χώρα και ως λαό και ως κυβέρνηση», προσέθεσε.

«Το άνοιγμα της διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο σε τραυματίες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά της Λωρίδας, οι οποίες άφησαν νεκρούς περισσότερους από 53 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών, και περισσότερους από 300 τραυματίες», επισημαίνει η «Αλ Αχράμ».

Νέα έκκληση για «τερματισμό της βίας» από ΗΠΑ και ΕΕ

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τονίζει με ανακοίνωσή του και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Προσθέτει ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη». «Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.

Πηγή:ieidiseis.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…