
Το 1912 η τρικαλινή Ιφιγένεια Γκίκα – Κοπάδη σε ηλικία 19 χρονών έγινε η πρώτη Θεσσαλή που δημοσίευε ποιητική συλλογή. Η ίδια ήταν η μόνη μαθήτρια στο ενιαίο και μοναδικό τότε Γυμνάσιο Τρικάλων, από το οποίο αποφοίτησε το 1908, ενώ έναν χρόνο μετά άρχιζε την αρθρογραφία της στην τοπική εφημερίδα «Αναγέννησις».
Σπούδασε γαλλικά και λογοτεχνία στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόνη. Το 1924 μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου και παντρεύτηκε, συνεχίζοντας κάποιες εκδόσεις έργων, αναπτύσσοντας, παραλλήλως, δραστηριότητα εκδοτική και μέσω συλλόγων για τη συνάντηση των Ελληνίδων κυρίως της διασποράς.
Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε μια εκδήλωση, την πρώτη στα Τρίκαλα, το απόγευμα τη Τρίτης 13 Μαΐου 2025 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», με τη συνδιοργάνωση του Φιλολογικού Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.
Οι παριστάμενοι/ες μέσα σε μία ώρα κατανόησαν τον ποιητικό πλούτο και τη συνεχή δραστηριότητα της Ιφιγένειας Γκίκα – Κοπάδη, μέσα από μια παρουσίαση πτυχών τη ζωής της.
Ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) κ. Θεόδωρος Νημάς παρουσίασε τα σχετικά με την εκδήλωση, ενώ ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Δήμου στη διοργάνωση με τη Δημοτική Χορωδία και ορχήστρα με καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, αλλά και στην ουσία της προσφοράς της τρικαλινής ποιήτριας.
Σημαντική στιγμή, η αναφορά της εγγονής της ποιήτριας, ομοίως Ιφιγένεια Κοπάδη (Kopadis), η οποία στα ελληνικά αναφέρθηκε στη γιαγιά της και ευχαρίστησε τους διοργανωτές.
Ακολούθησαν δύο παρουσιάσεις για το έργο της Ιφιγένειας Γκίκα. Η πρώτη, από την κ. Στεργιανή Ζήση, φιλόλογο – υπεύθυνη της Σειράς: Τρικαλινοί Λογοτέχνες του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Στην ομιλία της η κ. Ζήση έδωσε έμφαση στον τρόπο γραφής, στις ιδέες, στις επιρροές (συμβολιστικά στοιχεία, παρνασσισμός, ρομαντισμός), που εμφανίζονται στην πρώτη ποιητική συλλογή «Γιούλια».
Στη συνέχεια η δρ. Θεοδώρα Πατρώνα, ΕΔΙΠ Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε σε σημαντικά στοιχεία του έργου της ποιήτριας στις ΗΠΑ, σε επίπεδο έκφρασης και εκδόσεων για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες, αλλά και στις μετέπειτα λογοτεχνικές της αποτυπώσεις, όπου εμφανίζονται και στοιχεία πρόθεσης αλλαγών της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η βραδιά συνεχίστηκε με καλλιτεχνικές εκφράσεις. Αρχικώς οι κ.κ. Αντονέλλα Χήρα και Στέλιος Στεφάνου από το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων απήγγελαν 4 ποιήματα της Γκίκα (Γιούλια, Τρικυμία, Μπορείς;, Για Σένα). Ακολούθησαν εντυπωσιακές μελοποιήσεις ποιημάτων της Ιφιγένειας Γκίκα, από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων κ. Ανδρέα Τσέγα, τα οποία παρουσίασαν στο τρικαλινό κοινό η Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων Voci Intonate υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα και ορχήστρα αποτελούμενη από τους Βιολιά: Δημήτρης Μπέλλος Στέφανος Σεκέρογλου Κατερίνα Ζούζουλα Εύη Κολοκυθά Βιολοντσέλο: Χάρις Σαφαρή Κοντραμπάσο: Μιχάλης Ζαχαρτζής Φλάουτο: Βασίλης Παπανδρεόπουλος Κλαρινέτο: Μιχάλης Σαμπάνης Τρομπέτα: Έλενα Κομπούρα Τρομπόνι: Γιώργος Αγγελάκης Ηλ. Κιθάρα: Γιώργος Αλεξανδρής Πλήκτρα: Γιώργος Παππάς Κρουστά: Στέργιος Χάτος Πιάνο – Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσέγας.
Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστη επίσης η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρης και πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και καταγόμενοι/ες από την Κρανιά Ασπροποτάμου, Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Ελένη Τζαβέλλα, γεν. γραμματέας του (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.).