εικόνα

((Πίνακας : η Εκλογή του Ηρακλή, Α.Καρράτσι)

Triatis Xristoforos Του Χριστόφορου Τριάντη

«Η αρετή αθάνατον έχει την μνήμην».  Ιωάννης Χρυσόστομος  

  Με ποιον τρόπο να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την πολεμική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι επίτροποι και οι επιτροπές, οι  δημοσιογράφοι- ιεροεξεταστές και τα αφεντικά τους; Μόνο με την επιδίωξη της αρετής, είτε ατομικά, είτε συλλογικά. Η οριοθέτηση της αριστείας, ως κύριο συστατικό  της πολιτείας, έγινε από τους αρχαίους  Έλληνες. Αυτοί την τοποθέτησαν στο κέντρο κάθε πράξης και κάθε βούλησης. Κάποτε, ο Ηρακλής απαρνήθηκε τη φαυλότητα και  προτίμησε τον δρόμο της αρετής, έτσι έγινε ένα διαχρονικό παράδειγμα φιλοτιμίας.

   Σήμερα, δεν υφίσταται τέτοιο δίλημμα για τις πολιτικές ελίτ της Δύσης. Οι  εγχώριοι «συγκλητικοί και  πατρίκιοι»  πιστοί στα κηρύγματα των τραπεζιτών-πλουτοκρατών  απεμπολούν σε καθημερινή βάση, δύο βασικές αξίες του πολιτισμού: τη γνώση και τη μνήμη. Υιοθετούν  με ευκολία, την αναισχυντία, προβάλλουν με ευχαρίστηση το ψέμα και διαπομπεύουν συστηματικά, δικαίους και αδίκους. Όλα αυτά τα διανθίζουν με άκρατο συναισθηματισμό  και  επιχειρούν να συνθέσουν έναν νέο ηθικό κώδικα στηριγμένο σε δυο πυλώνες: το άτομο – Θεό και  το χρήμα- Δύναμη.

     Δεν υπάρχει πολυτιμότερο απόκτημα από την αρετή, γιατί από τη φύση της, δεν δουλεύει για χρήματα, ούτε για προσωπικές εξασφαλίσεις, ούτε για την κολακεία του όχλου, τονίζει ο Ευριπίδης. Για να είναι  μια χώρα ευνομούμενη, συνδεδεμένη άρρηκτα με τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, έχει ανάγκη από ενάρετους πολιτικούς. Είναι οι μόνοι που έχουν την ικανότητα να ξεπεράσουν τη χυδαιότητα  και να νικήσουν τον φόβο, την ιδιοτέλεια και το παράλογο. Ο ιστορικός Προκόπιος γράφει : εκεί  που δεν τιμάται η αρετή, η κακία αποθρασύνεται και καταδυναστεύει την αλήθεια και τον λαό.

   Οι Δυνατοί αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει αντίπαλος και  αμφισβητούν εργασιακά δικαιώματα χρόνων. Μάχονται με μανία να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαχρείωση. Η φιλοτιμία εκδιώκεται και αυτό που είναι σημαίνον για τους νεωτερικούς «στοχαστές» και πολιτικολογούντες είναι η περιθωριοποίηση των άξιων πατριωτών. Οι  υπερασπιστές τού συστήματος διαγκωνίζονται να ενταχθούν σε  παλαιούς και νεοπαγείς κομματικούς μηχανισμούς για να απομυζήσουν (για μια ακόμη φορά) το  δημόσιο ταμείο. Θέλουν να γίνουν κραταιοί, φυσικά με την υποστήριξη  των καναλαρχών, των εξωνημένων εργατοπατέρων, και των πάσης φύσεως  «προοδευτικών του πνεύματος».

   Η πεμπτουσία της ζωής, όπως την προσδιόρισαν οι αρχαίοι, είχε ως κατευθυντήρια  αρχή το μέτρο και όχι τη μετριότητα. Η ακρισία και η  ανυπαρξία πνευματικότητας έκαναν τους ανθρώπους να μην δύνανται να αντιληφθούν τα πράγματα και να ξεχωρίσουν το πρωτεύον από το δευτερεύον. Έτσι, χωρίς αντίσταση και κρίση, ειδωλοποιούν πρόσωπα και καταστάσεις, στοιχιζόμενοι πίσω από ψευτοδιλήμματα περί ατομικής ευτυχίας. Απότοκο, όλων αυτών, είναι η απουσία εθνικού προσανατολισμού, που τείνει να γίνει το κύριο συστατικό της εποχής. Χάνεται η ελληνικότητα, όχι γιατί δεν είναι άξια η πλειοψηφία να την υπηρετήσει, αλλά γιατί οι προύχοντες τη θεωρούν  ένα εμπορεύσιμο είδος, που εύκολα μπαίνει στη διατίμηση, αναλόγως των περιστάσεων.

     Οι πολίτες  βυθισμένοι στην ασημαντότητα, κατασυκοφαντημένοι και «περιπλανώμενοι»,  στέκονται μπροστά στην τηλεοπτική-ψηφιακή  οθόνη,  προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στις ανασφάλειές τους. Εναποθέτουν  τις ελπίδες τους στους πρωθιερείς του μιντιακού Βαάλ, μοχθώντας,  μέσα από την εναλλαγή των εικόνων, να  διαμορφώσουν άποψη για τα τεκταινόμενα. Τα ψηφιακά – τηλεοπτικά ανοίγουν και  τότε δραπετεύουν -άπαξ και διαπαντός-  η αλήθεια και η ουσιαστική πληροφόρηση. Οι ανώτεροι αρμόδιοι πιστεύουν ότι οι θεατές-πολίτες είναι κρετίνοι και χαχόλοι. Σερβίρουν λοιπόν,  υπερβολικές δόσεις κομφορμισμού, κακογουστιάς, ψευδοπατριωτισμού και  καταστροφολογίας. Επιθυμούν να  κάνουν τους ανθρώπους  πανούργους και ανέντιμους, να μισούν χωρίς λόγο (τα πάντα), να μην εμπιστεύονται θεσμούς και συλλογικότητες. Το μήνυμα είναι ένα: οι μεγάλο-καπιταλιστές  καθορίζουν τη ζωή των πολλών. Συσσωρεύουν τεράστια κέρδη (χωρίς όριο) και προετοιμάζουν  την ανθρωπότητα για την έλευση του νέου μεσσία, του homo economicus.

    Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, για πνευματική ανάταση είναι η υπεράσπιση εκείνων  των αξιών οι οποίες διαμορφώνουν συνείδηση και κοινωνία. Αν δεν αγωνιστεί ο πολίτης, υπάρχει η πιθανότητα να συναινέσει σε  άδικες καταστάσεις, που διαμορφώνονται καθημερινά και παγκόσμια. Η απαίτηση των αληθινών δημοκρατών  για ένα κόσμο, όπου θα κυριαρχούν η εντιμότητα κι η ακεραιότητα, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα των καιρών. Πρόκληση και πρόσκληση για τον καθένα είναι να βάλει προτεραιότητες στη ζωή του, πραγματώνοντας  μια σειρά αρετών. Πρώτα με την εξυπνάδα ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει πολλά. Ειδικά στη γλώσσα να βρίσκει εκείνες τις εκφράσεις για να κάνει κατανοητή την αλήθεια στους πολλούς. Ύστερα με τη γενναιοδωρία με την οποία «κερδίζει» τους άλλους, μετά  με την ευσπλαχνία που αποτελεί τον κύριο δίαυλο επικοινωνίας με τον αναξιοπαθούντα και πενόμενο συνάνθρωπο. Βασικός μοχλός της  ομαλής και της  εύρυθμης λειτουργίας μίας κοινότητας  είναι ο σεβασμός προς τους θεσμούς, στην πατρίδα, στον συμπολίτη και τέλος με την ειλικρίνεια, ως βάση για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

  Εξίσου, οι ηγέτες για να κατευθύνουν τους λαούς στην οδό της  προόδου και της προκοπής, χρειάζεται να είναι ευρυμαθείς, να μιλούν και να ενεργούν καθαρά, να πιστεύουν στον Θεό.  Έτσι,  θα έχουν τη δυνατότητα σε δύσκολες περιόδους να αποδείξουν τις διοικητικές τους  ικανότητες τους, την οξυδέρκειά τους, την  πολιτική τους γενναιότητα. Είναι  καθήκον των  δημιουργικών ανθρώπων να αντισταθούν, δηλώνοντας περίτρανα ότι ο δρόμος της αξιοπρέπειας περνά μέσα από την προάσπιση των  θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών: της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Γ. Μαγκούτης, νεοκλεγείς πρόεδρος Γόμφων: Δεσμεύομαι να θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για το χωριό

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συγχωριανοί μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που τιμήσατε με την ψήφ…