Screenshot_1148

Σε ανοδικό κανάλι, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, έχει εισέλθει το αυγό.

Η αύξηση φαίνεται να σχετίζεται διεθνώς με την απειλή της γρίπης των πτηνών και φυσικά με το ράλι στις ζωοτροφές. Μάλιστα υπάρχουν χώρες που κάθε λίγες ημέρες, έχουν και διαφορετική τιμή τα αυγά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιωαννίνων, κ. Χάρη Λιούρη, που διαθέτει μεγάλη πτηνοτροφική και αυγοπαραγωγική μονάδα, με ημερήσια παραγωγικότητα 28.000 αυγά, τα οποία όμως πάνε κυρίως για εκκόλαψη, μέχρι ένα μήνα πριν τουλάχιστον και από τον περασμένο Οκτώβρη οι τιμές των αυγών διαπραγματεύονταν συνεχώς σε ολοένα υψηλότερες τιμές, με την αύξηση στις αρχές Ιουλίου σε επίπεδο ΕΕ να αγγίζει το 22%.

Ο κ. Λιούρης αποδίδει το ράλι των τιμών στο φόβο της έλλειψης λόγω της απειλής εκ νέου της γρίπης των πτηνών, αλλά και στο άλμα των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και της ενέργειας, ένα κοκτέιλ εκρηκτικό δηλαδή που κάνει ακριβότερο το αυγό.

Πάνω από 56% η αύξηση σε ένα έτος

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών που διαθέτει η Κομισιόν, η τιμή στις 3 Αυγούστου 2022 ήταν στην ΕΕ για τα αυγά 186, 94 ευρώ τα 100 κιλά, δηλαδή 1,8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη, βάσει των ίδιων στοιχείων κατά 3,4% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, κατά 4% σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά 56,1% σε σύγκριση με ένα έτος πριν!

Ιδιαίτερα έντονη ζήτηση λόγω τουρισμού

Ο κ. Σταύρος Γεωργάκογλου από την Αυγοσερραϊκή Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως τον τελευταίο μήνα η τιμή του αυγού στην Ελλάδα έχει ανεβεί κατά 25-30%, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για το προϊόν, λόγω του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση οφείλεται διεθνώς στο αυγό, στη γενικότερη συγκυρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει αρχίσει 1-1,5 χρόνο πίσω.

Όπως μας λέει ο κ. Γεωργάκογλου, η επιχείρησή του παράγει τεσσάρων τύπων αυγά, τα οποία τα διαθέτει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε πολλά σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ κ.λπ.). Σύντομα ο κ. Γεωργάκογλου κάνει νέα επένδυση, ενώ μέσω του Αναπτυξιακού, σε τρία – τέσσερα χρόνια από σήμερα, πάει και σε νέες επεκτάσεις, με στόχο να φτάσει την παραγωγικότητά της μονάδος στα 80.000 αυγά ημερησίως.

Πηγή:agrotypos.gr, (Μπίκας Αλέξανδρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Κάρτα του Αγρότη: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δημιουργούν ανησυχίες

– Η Κάρτα του Αγρότη ενώ αποτελεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία φέρνει μαζί της και σει…