
Ένα σύστημα που απαντάται κατά κόρον στο εξωτερικό, καταγράφοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, βρίσκεται πλέον σε λειτουργία και στην Ελλάδα, επιτηρώντας το μεγαλύτερο τούνελ της χώρας.
Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν σε σήραγγες είναι ευκολότερο να εξελιχθούν σε καταστροφές, σε σχέση με αντίστοιχα οδικά συμβάντα σε ανοικτό χώρο.
Είναι απαραίτητο, επομένως, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων, με τους οδηγούς να καλούνται να μην αλλάζουν άσκοπα λωρίδα, να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις και φυσικά να τηρούν τα όρια ταχύτητας, τα οποία είναι χαμηλότερα απ’ ότι στο ανοιχτό κομμάτι του αυτοκινητόδρομου.
Μεγάλη μερίδα οδηγών, ωστόσο, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για τα όρια ταχύτητας εντός των σηραγγών, με αποτέλεσμα να βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, στήνοντας παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες.
Κατ’ εξοχήν αποτρεπτικό μέσο είναι οι κάμερες ταχύτητας στις εισόδους των σηραγγών, τις οποίες ωστόσο πολλοί οδηγοί αποφεύγουν τεχνηέντως: Μόλις περάσουν από το σημείο όπου είναι τοποθετημένη η κάμερα, επιταχύνουν ξανά, γνωρίζοντας ότι έχουν πλέον πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα.
Λύση σε αυτό το φαινόμενο επιδιώκει να δώσει ένα σύστημα καμερών που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πιλοτικό επίπεδο, από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», την εταιρεία διαχείρισης του οδικού τμήματος «Κλειδί Ημαθίας – Ράχες Φθιώτιδας» (ΠΑΘΕ).
Το σύστημα βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2024 μεταξύ των σηραγγών T1-T2 (τούνελ Τεμπών) στην κατεύθυνση προς Αθήνα και βασίζεται σε κάμερες που φωτογραφίζουν τα οχήματα τόσο κατά την είσοδο όσο και την έξοδό τους από τα τούνελ. Το σύστημα μετράει τον χρόνο που χρειάστηκε κάθε όχημα προκειμένου να διανύσει τα τούνελ και έτσι μπορεί να υπολογίζει τη μέση ταχύτητά του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το carandmotor.gr, για χρονικό διάστημα περίπου 9 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος (8/2024 έως 4/2025) διαπιστώθηκε ότι το 70% των διερχόμενων οχημάτων κινείται πάνω από το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας, με τον μέσο όρο ταχύτητας επί των σηραγγών να αγγίζει τα 108 χλμ./ώρα, δηλαδή να είναι σχεδόν 30 χλμ./ώρα μεγαλύτερο από το όριο ταχύτητας (80 χλμ./ώρα).
Αναλυτικότερα, στην αριστερή λωρίδα ο μέσος όρος ταχύτητας είναι 122 χλμ/ώρα, όταν ένα ποσοστό περίπου 5% κινείται με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εντός των σηραγγών ανέρχεται σε 217 χλμ./ώρα.
Στη δεξιά λωρίδα ο μέσος όρος ταχύτητας μειώνεται στα 100 χλμ./ώρα κυρίως διότι εκεί κινούνται τα βαρέα οχήματα, δηλαδή φορτηγά και λεωφορεία.