tunnel-tempi-greece

Ένα σύστημα που απαντάται κατά κόρον στο εξωτερικό, καταγράφοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, βρίσκεται πλέον σε λειτουργία και στην Ελλάδα, επιτηρώντας το μεγαλύτερο τούνελ της χώρας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν σε σήραγγες είναι ευκολότερο να εξελιχθούν σε καταστροφές, σε σχέση με αντίστοιχα οδικά συμβάντα σε ανοικτό χώρο.

Είναι απαραίτητο, επομένως, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων, με τους οδηγούς να καλούνται να μην αλλάζουν άσκοπα λωρίδα, να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις και φυσικά να τηρούν τα όρια ταχύτητας, τα οποία είναι χαμηλότερα απ’ ότι στο ανοιχτό κομμάτι του αυτοκινητόδρομου.

Μεγάλη μερίδα οδηγών, ωστόσο, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για τα όρια ταχύτητας εντός των σηραγγών, με αποτέλεσμα να βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, στήνοντας παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες.

Κατ’ εξοχήν αποτρεπτικό μέσο είναι οι κάμερες ταχύτητας στις εισόδους των σηραγγών, τις οποίες ωστόσο πολλοί οδηγοί αποφεύγουν τεχνηέντως: Μόλις περάσουν από το σημείο όπου είναι τοποθετημένη η κάμερα, επιταχύνουν ξανά, γνωρίζοντας ότι έχουν πλέον πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα.

Λύση σε αυτό το φαινόμενο επιδιώκει να δώσει ένα σύστημα καμερών που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πιλοτικό επίπεδο, από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», την εταιρεία διαχείρισης του οδικού τμήματος «Κλειδί Ημαθίας – Ράχες Φθιώτιδας» (ΠΑΘΕ).

Το σύστημα βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2024 μεταξύ των σηραγγών T1-T2 (τούνελ Τεμπών) στην κατεύθυνση προς Αθήνα και βασίζεται σε κάμερες που φωτογραφίζουν τα οχήματα τόσο κατά την είσοδο όσο και την έξοδό τους από τα τούνελ. Το σύστημα μετράει τον χρόνο που χρειάστηκε κάθε όχημα προκειμένου να διανύσει τα τούνελ και έτσι μπορεί να υπολογίζει τη μέση ταχύτητά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το carandmotor.gr, για χρονικό διάστημα περίπου 9 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος (8/2024 έως 4/2025) διαπιστώθηκε ότι το 70% των διερχόμενων οχημάτων κινείται πάνω από το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας, με τον μέσο όρο ταχύτητας επί των σηραγγών να αγγίζει τα 108 χλμ./ώρα, δηλαδή να είναι σχεδόν 30 χλμ./ώρα μεγαλύτερο από το όριο ταχύτητας (80 χλμ./ώρα).

Αναλυτικότερα, στην αριστερή λωρίδα ο μέσος όρος ταχύτητας είναι 122 χλμ/ώρα, όταν ένα ποσοστό περίπου 5% κινείται με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εντός των σηραγγών ανέρχεται σε 217 χλμ./ώρα.

Στη δεξιά λωρίδα ο μέσος όρος ταχύτητας μειώνεται στα 100 χλμ./ώρα κυρίως διότι εκεί κινούνται τα βαρέα οχήματα, δηλαδή φορτηγά και λεωφορεία.

 Όπως επισημαίνει στο carandmotor.gr ο Διευθυντής Λειτουργίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημήτρης Μανδαλώζης, το εν λόγω σύστημα υπολογισμού της μέσης ταχύτητας των οχημάτων απαντάται στο εξωτερικό, έχοντας καθοριστική συμβολή στον περιορισμό των περιστατικών υπέρβασης των ορίων ταχύτητας εντός των σηραγγών.

«Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται η ταχύτητα των οχημάτων, οι οδηγοί επιβραδύνουν και συνολικά δημιουργείται ένα ασφαλέστερο περιβάλλον».

«Επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθεί το σύστημα από την ΕΛΑΣ»

Με δεδομένο τον πιλοτικό χαρακτήρα του συστήματος στις σήραγγες Τ1-Τ2, οι κάμερες δεν βεβαιώνουν παραβάσεις, καθώς αξιοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, τα οποία η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου διαβιβάζει στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου αυτό να υιοθετήσει και να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες, που μπορούν αποδεδειγμένα να συνδράμουν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδαλώζη, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου λειτουργεί το τμήμα «Κλειδί Ημαθίας – Ράχες Φθιώτιδας» στο πλαίσιο σύμβασης παραχώρησης και όταν εντοπίζει τομείς που χρήζουν βελτιώσεις τις υλοποιεί με γνώμονα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, προβαίνει σε καινοτόμες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης του συστήματος καμερών ταχύτητας στις σήραγγες των Τεμπών, αλλά δεν μπορεί να επωμίζεται επ’ αόριστον το κόστος αυτών των προηγμένων συστημάτων.

«Με τέτοιου είδους πιλοτικές δράσεις αποδεικνύεις στις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου (βλ. αστυνομία και πυροσβεστική) τη χρησιμότητα, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους και στη συνέχεια καλείς τις υπηρεσίες να τις αξιοποιήσουν».

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στην ελληνική αστυνομία, ενώ έχει αποστείλει και γράμμα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ να υιοθετήσει το σύστημα των καμερών προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα και να συνδράμει αποφασιστικά στη μάχη για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

«Αυτό που και η ίδια η αστυνομία πρέπει να γνωρίζει είναι ότι συστήματα όπως αυτό, δεν θωρακίζουν απλά τους οδηγούς αλλά συμβάλλουν και στον εξορθολογισμό του επιχειρησιακού έργου της ΕΛΑΣ. Το σύστημα καταργεί την ανάγκη επιτόπιας παρουσίας αστυνομικού στη σήραγγα με φωτογραφικό ραντάρ και επομένως επιτρέπει αυτός να αξιοποιηθεί για άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα την επιτήρηση του αυτοκινητοδρόμου με ένα περιπολικό».

Όσον αφορά, τέλος, τα αίτια της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα εντός των σηραγγών, ο κ. Μανδαλώζης επισημαίνει ότι σχετίζονται με τα καλά γεωμετρικά χαρακτηριστικά των εν λόγω υποδομών (2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αισθάνονται άνετα και να κινούνται με ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου σε κλειστό περιβάλλον όπου οι συνθήκες επιβάλλουν απομάκρυνση του ποδιού από το γκάζι.

Πηγή:carandmotor.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες για ψευδείς δηλώσεις καθαρισμών

Με την εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου, η ανάγκη για πρόληψη και υπευθυνότητα γίνεται πι…