Στο Στρασβούργο θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη ο Φρέντης Μπελέρης, για να παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτή
Στην πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, θα δώσει κανονικά το «παρών» ο Φρέντης Μπελέρης. Χθες οι αλβανικές αρχές, κατόπιν πολύπλευρων πιέσεων, του έδωσαν πενθήμερη άδεια, την οποία ο ίδιος είχε αιτηθεί, ώστε να μεταβεί στο Στρασβούργο και να επιστρέψει με τη λήξη της στη φυλακή για να εκτίσει(;) το υπόλοιπο της ποινής του, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.
Οι αλβανικές αρχές, κατόπιν πολύπλευρων πιέσεων, του έδωσαν πενθήμερη άδεια για να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αναλάβει καθήκοντα ως μέλος του.
Εξάλλου η περίπτωση της Ιταλίδας ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιλάρα Σάλιτς, που ούσα φυλακισμένη στην Ουγγαρία εξελέγη τον Ιούνιο στην πατρίδα της ευρωβουλευτής, αναγκάζοντας τον Ορμπαν να την απελευθερώσει, ήταν ένα «φρέσκο» και ισχυρό προηγούμενο και ο Ράμα δεν θα ήθελε να αποτελέσει «παραφωνία» με κίνδυνο να δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της νέας Ευρωβουλής.
Η σκιά του Φρέντη Μπελέρη θα πλανάται πάνω από την κάλπη των εκλογών της 4ης Αυγούστου στη Χειμάρρα. Οι δημότες της θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του εξ Αμερικής ορμώμενου, με καταγωγή από το χωριό Δρυμάδες, ομογενή Πέτρου Γκικουρία, τον οποίο επέλεξαν ως «αντι-Μπελέρη» οι φορείς της μειονότητας και του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα, πρώην βουλευτή και υπουργού, Ελληνα μειονοτικού από τη Δρόπολη, Βαγγέλη Τάβου.
Ο Ράμα πάει στην κάλπη έχοντας λάβει τώρα όλα τα «μέτρα» ώστε να μην την πατήσει, όπως στις κανονικές εκλογές, που είχε υποτιμήσει τον Μπελέρη. Οι μεθοδεύσεις και ο καταγγελλόμενος αυταρχισμός του Ράμα μπορεί να προκάλεσαν το αίσθημα της τοπικής ομογένειας και να τη συσπείρωσαν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο, ωστόσο, ότι ένα κομμάτι της δεν επηρεάστηκε από την «τρομοκρατία Ράμα» ούτε βέβαιο ότι οι σύμμαχοι, τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή, θα προσελκύσουν τη μεγάλη μερίδα των ομοεθνών τους ψηφοφόρων. Πολύ δύσκολα, επίσης, η μειονότητα θα μπορέσει να οργανώσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρόνο την έλευση από την Ελλάδα μεγάλου αριθμού ομογενών μεταναστών, ικανού να επηρεάσει το αποτέλεσμα.