xeiropedesnew2020

Συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, 27.07.2021, ένας μελισσοκόμος για τη φωτιά στη Σταμάτα. η οποία επεκτάθηκε και σε Ροδόπολη και Διόνυσο και είχε ως αποτέλεσμα να καούν περιουσίες και να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας έχει μελίσσια στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά και μάλιστα, βρέθηκαν και τα καπνιστήρια.

Ο εν λόγω συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παραδέχθηκε πως κάποιες ώρες πριν βρέθηκε στα μελίσσια, αλλά αρνείται πως ξεκίνησε την φωτιά.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το μεσημέρι με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος να προχωρά νωρίτερα σε τέσσερις προσαγωγές γι’ αυτόν τον λόγο. Οι προσαχθέντες, πάντως, αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμό κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων.

«Ετοιμότητα» για την φωτιά
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Έδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου».

Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ.

Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Κάηκαν σπίτια από τη φωτιά…
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες». Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους».

Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Κόκκαλης επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους».

Ο ίδιος όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστριοφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή:madata.gr, Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης).

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…