kiriakos-mitsotakis_1

Στόχος η χώρα να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας των ανηλίκων

Τις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής για την βία των ανηλίκων και την παραβατικότητα θα παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες στη συνέχεια θα εξειδικευθούν από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο η χώρα να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία της αστυνομίας, οι περιπτώσεις ανήλικης παραβατικότητας αφορούν και την Ελλάδα, η οποία βλέπει τα στατιστικά της να αυξάνονται το 2023 και το 2024. Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί αύξηση των σοβαρών περιστατικών σωματικής βίας, με οργανωμένα χαρακτηριστικά καθώς και η μείωση του ορίου ηλικίας των νέων που εμπλέκονται με τη βία. Προβληματισμό προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι η βία δεν είναι μόνο ένα… αντρικό φαινόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια εμπλέκονται και κορίτσια, ενώ υπάρχει επαναληπτικότητα στη δράση.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την κυβέρνηση να ζητήσει από τους ειδικούς την χάραξη μίας στρατηγικής και ένα σχέδιο δράσης έως το 2030, το οποίο περιλαμβάνει 6 βασικούς πυλώνες και 69 δράσεις που κρίνεται ότι πρέπει να εφαρμοστούν. Η βία ωστόσο έχει πολλές μορφές, με το εθνικό σχέδιο να καλύπτει τόσο τη βία μεταξύ των ανηλίκων, γνωστή και ως συμμορίες ανηλίκων, όσο και την εμπλοκή των ανηλίκων, ως θύματα και θύτες, σε τέσσερις βασικές κατηγορίες βίας: την ενδοοικογενειακή, την ενδοσχολική, διαδικτυακή και κοινοτική, αλλά και την εμπλοκή των ανηλίκων σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, όπως, ληστείες, διαρρήξεις, ναρκωτικές ουσίες, κατοχή και χρήση όπλων κ.ά.).

 Το εθνικό σχέδιο καταρτίστηκε με επικεφαλής την κ. Βάσω Αρτινοπούλου και την συμμετοχή ακόμη 7 ειδικών, ψυχολόγων, εγκληματολόγων, καθηγητών κοινωνιολογίας και πολιτικών επιστημών, καθώς και καθηγητών παιδαγωγικής.

Το πλαίσιο

Μετά από την αξιοποίηση πολύτιμων στοιχείων από 38 δείκτες παρακολούθησης, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανήλικης βίας και παραβατικότητας περιλαμβάνει ένα σύνολο πολιτικών και προτείνει 69 μέτρα δράσης. Μεταξύ των στοιχείων που ελήφθησαν υπόψιν είναι οι αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης, όσα προκύπτουν από τις πλατφόρμες Stop Bulling και Safe Youth, εργαλεία που έχουν φέρει στην επιφάνεια παραβατικές συμπεριφορές τόσο στα σχολεία όσο και έξω από αυτά. Το γεγονός επίσης ότι αυτά τα περιστατικά είναι πλέον περισσότερο ορατά λόγω της δημοσιοποίησης τους μέσω των social media, βοηθούν στην ανάλυση των αιτιών αλλά και στην επιστημονική αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, οι θεματικές του σχεδίου, έχουν ως εξής:

1. Εκπαίδευση μη βίαιων πολιτών -υποχρεωτική εκπαίδευση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στη διαμεσολάβηση -Υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός του σχολείου και της εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας στο σχολείο

2. Ενίσχυση της θετικής γονεϊκότητας -Προγράμματα υποστήριξης και πρόληψης για τους γονείς – Ενσωμάτωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης στις Υπηρεσίες Υγείας με ψηφιακή πλατφόρμα ομαδικών εκπαιδεύσεων, διαδικτυακά μαθήματα καθοδήγησης και δια ζώσης συμβουλευτική.

3. Ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη, μηχανισμοί ελέγχου και ηλικιακή ταυτοποίηση χρηστών -Ψηφιακή εφαρμογή ανηλίκων «Kids Wallet”

4 Πρόληψη και αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους – Ανάπτυξη τοπικών δικτύων πρόληψης της παραβατικότητας, – Εκπόνηση οδηγού για την δημοσιογραφική κάλυψη των περιστατικών βίας – Ανάπτυξη θεσμού περιφερειακού συμβουλίου παιδιών, τοπικά Δίκτυα Πρόληψης της Παραβατικότητας

5 Υποστήριξη και πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης των ανηλίκων -Ανασυγκρότηση των Σπιτιών του Παιδιού, γενική και ειδική υποστήριξη για όλα τα ανήλικα θύματα -Γεωγραφική ανάπτυξη των Σπιτιών του Παιδιού

6 Εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους παραβάτες -Φιλική δικαιοσύνη για τους ανήλικους παραβάτες -Καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για κάθε στάδιο.

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

ΗΠΑ 05.05.2025 – 07:13 Νέες απειλές Τραμπ για την προσάρτηση της Γροιλανδίας: «Δεν αποκλείω τη χρήση στρατιωτικής βίας»

«Η Γροιλανδία έχει πολύ μικρό πληθυσμό, που θα φροντίσουμε, θα αγαπήσουμε κι όλ’ αυτά. Αλλ…