epaselect epa08199486 A staffer works in the pop-up Huoyan Laboratory specialized in the nucleic acid test on the novel coronavirus (2019-nCoV) in Wuhan, Hubei province, China, 06 February 2020 (issued 07 February 2020). The P2-level biosafety lab was built in five days, designed to perform 10,000 coronavirus tests per day to cope with the outbreak. The virus, which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed at least 638 people and infected over 31,000 others, mostly in China.  EPA/SHEPHERD ZHOU CHINA OUT

(φωτό:AP)

Πειράματα με πανδημικούς ιούς διεξάγονταν στο Εργαστήριο της Γουχάν, χωρίς να τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις τα πρωτόκολλα ασφαλείας και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αποκαλύπτουν ειδικοί που μιλούν στο ertnews.gr.

Έρευνα: Κώστας Δαβάνης – Εύη Τσιριγωτάκη 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινότητα τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν, τα πειράματα που διεξαγόταν εκεί με κορoνοϊούς  και την τήρηση των επιπέδων ασφάλειας, αλλά και την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί, εξαιτίας της οποίας ενδυναμώθηκε περισσότερο από ποτέ η υπόθεση διαφυγής του ιού από το συγκεκριμένο ή συνεργαζόμενο εργαστήριο.

Παρόλου που στις 30 Μαρτίου 2021, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ.  που διεξήγαγαν εντατική έρευνα διάρκειας μόλις δυο εβδομάδων στην Κίνα, παρουσίασε τέσσερα σενάρια προέλευσης του ιού, πολύ γρήγορα και δεδομένου της πληθώρας των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, αυτά περιορίστηκαν σε τουλάχιστον δύο.

Το πρώτο και πιο γνωστό, εστίασε στη φυσική προέλευση ιού και τη μετάδοσή του στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, ενώ το δεύτερο υποστήριξε πως ο Sars-Cov-2 διέφυγε από εργαστήριο. Η αυξημένη επιστημονική εστίαση σε αυτά τα δυο σενάρια, θεωρείται πλέον εκ των ουκ άνευ, γεγονός που καταδεικνύεται από τις πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, η διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν που μέχρι πρότινος κινούνταν στη σφαίρα μιας συνωμοσιολογικής προσέγγισης βρήκε γρήγορα πρόσφορο έδαφος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εμβάθυνση της έρευνας.

Και όπως θα ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση γύρω από το αίνιγμα μιας πιθανής διαρροής-διαφυγής του ιού προσέλαβε πολιτικά, επιστημονικά αλλά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά καθώς η απάντηση στα προκύπτοντα ερωτήματα δεν θα γινόταν εύκολη, ελλείψει μάλιστα επαρκών μέχρι στιγμής αποδεικτικών στοιχείων.

2009 – Εργαστήριο Γουχάν – θάλαμος με επίπεδο ασφαλείας BSL3 (EPA/ZHOU CHAO)

 Η επιστημονική αναταραχή για την έρευνα προέλευσης του ιού 

Ακριβώς αυτή η επιστημονική αβεβαιότητα συνέχισε να τροφοδοτεί διαρκώς εντεινόμενες αμφιβολίες σε όλα τα επίπεδα. Επαρκής λόγος για την δημιουργία πολιτικής και επιστημονικής αναταραχής. H χαρακτηριστική φράση προ ημέρων του επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης του κορονοιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάικ Ραίαν ότι η πολιτικοποίηση της συγκεκριμένης προέλευσης του ιού είναι «δηλητήριο για την επιστήμη» ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Και αν η ανεξάρτητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ που βρέθηκε στην Κίνα αφιέρωσε μόλις τρεις από τις συνολικά 144 σελίδες του πορίσματος της στο ενδεχόμενο διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά απίθανη», η συμπληρωματική δήλωση του επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος στην συνέντευξη τύπου για το πόρισμα ότι το σενάριο αυτό  δεν πρέπει να καταπέσει αλλά να ερευνηθεί ενδελεχώς, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο ert.gr…

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…