
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το Υπουργείο Εσωτερικών και προχώρησε σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο τις προτεραιότητες των δύο Υπουργείων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα ερωτηματολόγια που θα σταλούν το επόμενο διάστημα σε 4 εκατ. οι πολίτες για να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός και η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, καθώς και άλλα εμβληματικά ψηφιακά έργα που εφαρμόζονται, όπως ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Σύστημα Φάκελος Κλιματικής Κλινικής.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη χαρά επιστρέφω σε έναν χώρο και σε ένα Υπουργείο που μου είναι πολύ οικείο, από την εποχή που διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Και επίσης με πολύ μεγάλη ικανότητα διαπιστώνω ότι μέσα από μια σειρά από πρωτοβουλίες το κράτος μας, το Δημόσιο αλλάζει. Και αλλάζει προς το καλύτερο.
Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, χρειάζονται, βασικά, δύο συστατικά: το πρώτο είναι η πολιτική βούληση και το δεύτερο είναι η χρήση της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να μας επιτρέψει να δούμε το Δημόσιο και την επαφή του κράτους με τον πολίτη τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν, κάτι το gov.gr , εξάλλου, έχει ήδη.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια φάση υλοποίησης πάρα πολλών έργων, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα βελτιώσουν και την ίδια απόδοση του Δημοσίου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης, η επιχείρηση συναλλάσσεται με το ελληνικό Δημόσιο.
Ως προς τα στοιχεία τα οποία έχουν αμιγώς στα ζητήματα του Υπουργείου του οποίου προΐσταται ο κ. Λιβάνιος, επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάποιες σημαντικές προτεραιότητες: η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Ο σκοπός είναι να ολοκληρώνονται οι προσλήψεις εντός του έτους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να καθίσουν στις θέσεις τους.
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα την αξιολόγηση, όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Θέλω να θυμίσω ότι πριν από 11 χρόνια έκανα την πρώτη απόπειρα να ξεφύγουμε από την, θα έλεγα, «κατάρα» της καθολικής αριστείας στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Τότε δεν τα είχαμε καταφέρει. Συναντήσαμε μεγάλες αντιστάσεις.
Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που πραγματικά μπορεί να ξεχωρίσει τους αριστούς δημοσίους υπαλλήλους, να τους επιβραβεύσει και ταυτόχρονα να μας δίνει και τα απαραίτητα εργαλεία για εκείνους που υπολείπονται, οι οποίοι δεν έχουν τις επιδόσεις τις άλλες προσδοκίες, δεν μπορούμε να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε την απόδοσή τους.
Θέλω να σταθώ, επίσης, ιδιαίτερα σε μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή δεν είναι άλλη από την οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, τέσσερις πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών -όταν θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό- και νομίζω ότι αυτό το ερωτηματολόγιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για εμάς, για να δούμε που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και για να εγκαθιδρύσουμε μια ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας. Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία μπορεί να μας αξιολογήσει συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε.
Θέλω να σταθώ και στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας για το Δημόσιο, μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά και σε ένα ζήτημα που αφορά ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα, και αυτό αφορά την ουσιαστική αναμόρφωση των μεγάλων πυλών εισόδου της χώρας μας. Αναφέρομαι πρωτίστως στους Κήπους και στους Ευζώνους, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και σε άλλες πύλες εισόδου, ώστε να μην αδικείται η χώρα μας από μια εικόνα η οποία σίγουρα δεν μας ταιριάζει.
Για τα ζητήματα που υπάρχουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στο εύρος των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχεται από την πλατφόρμα του gov.gr .
Να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, σε ένα εμβληματικό έργο που θα μας επιτρέψει να μπορούμε, σε επίπεδο κάθε πολίτη, να έχουμε συμπυκνωμένη την ιστορική εικόνα του φακέλου υγείας όλων των πολιτών.
Τη μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει στο Κτηματολόγιο, με στόχο να έχουμε 100% κτηματογράφηση στο τέλος του 2025. Ένας εθνικός στόχος δεκαετιών επιτέλους ολοκληρώνεται.
Αλλά και στην οριζόντια χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ίδιας της λειτουργίας του Δημοσίου, πιστεύω ότι εκεί είμαστε πιο μπροστά από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τις υποδομές οι οποίες συμβαίνουν.
Αύριο υπογράφεται η σύμβαση για τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλο” στο Λαύριο. Μια πολύ σημαντική τεχνολογική υποδομή που θα επιτρέψει και στο Δημόσιο αλλά και σε ιδιώτες να αξιοποιήσουν σημαντική υπολογιστική δύναμη, η οποία αναπτύσσεται στο Λαύριο μέσω του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου».
Με άλλα λόγια, να κλείσω, συντελείται μία -θα έλεγα- επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και το Δημόσιο στην πατρίδα μας. Είναι ένας αγώνας για συνεχή πρόοδο. Αποτελεί, όμως, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας και ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται τα δύο Υπουργεία εδώ μαζί είναι ακριβώς διότι αναγνωρίζουμε το πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία και τα εργαλεία της ψηφιακής διακυβέρνησης για το πώς θα αποκτήσουμε επιτέλους κράτος ένα αντίγραφο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών.
έχουμε θέσει πολύ σαφείς στόχους. Να επαναλάβω κι εγώ ότι πρέπει να τηρήσουμε τα χρονικά διαγράμματα που αναφέρονται πρωτίστως τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2026.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε:
«Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, να σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση και στη στελέχωση του δημοσίου τομέα και στη δημόσια λογοδοσία και στην εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων, όπως είναι η αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, και έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μαζί με αυτά συζητήσαμε για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, το οποίο είναι ένα μεγάλο έργο, και φυσικά όλες οι άλλες μείζονες πρωτοβουλίες που έχουν πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο στόχος είναι -και βεβαίως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Κυβέρνησης- να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή, πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση και να μπορέσουμε να έχουμε ένα Δημόσιο το οποίο θα αξιολογείται και θα βελτιώνεται και θα προοδεύει».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε:
«Παίρνοντας τη σκυτάλη από όσα ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, να σημειώσω ότι μόνο την ώρα αυτή τρέχουμε δεκάδες έργα, εκατοντάδες για την ακρίβεια, έργα.
Το Υπουργείο μας μόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει 104 έργα, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 3 δισ., με αυτό ακριβώς το σκοπό, το να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, να κάνουμε πολύ πιο απλή, πιο ασφαλή τη ζωή των πολιτών. Έργα που πρέπει να παραδοθούν στην ώρα τους, αφού μιλάμε για Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να είναι και τα έργα που θα είναι αποτελεσματικά, θα αφήσουν το ταμείο τους».