epidoma-mitrotitas

Επέκταση επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες από 6 στον ιδιωτικό τομέα: Σύντομα σε διαβούλευση διάταξη σε σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επέκταση επιδόματος μητρότητας Διάταξη για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους έξι μήνες στους εννέα πρόκειται να κατατεθεί σε σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα.

Με την ρύθμιση αυτή, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει πως μέσω της ρύθμισης στηρίζεται  η οικογένεια και εξισώνεται ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Διευκρινίζει δε πως μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Για  χορηγηθεί η  παροχή προστασίας της μητρότητας, απαιτείται: Aσφάλιση ΕΦΚΑ, η ενεργός εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και η λήψη των παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους είτε μέσω των e-services ΔΥΠΑ είτε μέσω ΚΕΠ από την ίδια τη δικαιούχο ή διά αντιπροσώπου και η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΔΥΠΑ είτε από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΥΠΑ.

Πηγή: especial.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…