αρχείο λήψης

Στις αρχές του έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα πιο επιβλαβή βακτήρια για τον άνθρωπο . Ανάμεσά τους βρίσκονται και αυτά που αφαίρεσαν τις περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Στις αρχές του έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα πιο επιβλαβή βακτήρια για τον άνθρωπο . Ανάμεσά τους βρίσκονται και αυτά που αφαίρεσαν τις περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι αυτά, καθώς και τα συμπτώματα και τις συναφείς ασθένειες που προκαλούν, προκειμένου να παραμείνετε υγιείς. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητά τους προκαλεί κοινές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο ζωές αν δεν αντιμετωπιστούν.

Ο κατάλογος σηματοδοτεί επίσης την ανάγκη που υπάρχει για τα ιατρικά εργαστήρια να βρουν νέα αντιβιοτικά για να καταπολεμήσουν κάθε απειλή με αποτελεσματικό τρόπο.

1. Acinetobacter baumannii

Πρόκειται ίσως για τον πιο ανθεκτικό μικροοργανισμό που υπάρχει σήμερα. Για την ακρίβεια, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα μόλυνσης από αυτό το βακτήριο. Διαθέτει πολλαπλούς μηχανισμούς αντίστασης στα φάρμακα που παρέχονται για τη θεραπεία του.

Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, το βακτήριο έχει την ικανότητα να συνθέτει μεγάλο αριθμό ενζύμων που αναστέλλουν τα αντιβιοτικά. Αλλάζει τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια και τα οργανίδια του για να αποτρέψει τη δράση των φαρμάκων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαθέτει διάφορες αντλίες αποβολής για να αποβάλλει τα αντιβιοτικά που εισέρχονται στο κυτταρόπλασμά του.

  • Η σχετική ασθένεια ξεκινά συνήθως με μια επιθετική πνευμονία που συνοδεύεται από σοβαρή λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις και αποστήματα σε πολλά όργανα.
  • Το Acinetobacter baumannii έχει κρίσιμο επίπεδο προτεραιότητας. Για το λόγο αυτό, τα εργαστήρια έχουν επικεντρωθεί στην ανακάλυψη καλύτερων φαρμάκων για την καταπολέμησή του.

2. Pseudomonas aeruginosa ή Ψευδομονάδα η πυοκυανική

Οι επιθέσεις αυτού του παθογόνου παράγοντα είναι εξαιρετικά ποικίλες. Ως εκ τούτου, είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστεί.

  • Αυτό το επικίνδυνο βακτήριο σχετίζεται με ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, εκείνους που πάσχουν από AIDS ή κυστική ίνωση. Μια λοίμωξη από ψευδομονάδα σχετίζεται επίσης με άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, που αερίζονται μηχανικά ή που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
  • Το βακτήριο μπορεί να προσβάλει πολλαπλά όργανα, ανάλογα με την πύλη εισόδου του. Μεταξύ των πιο συχνά προσβεβλημένων δομών είναι το δέρμα, οι πνεύμονες, το ουροποιητικό σύστημα, τα αυτιά και οι καρδιακές βαλβίδες.

Η επικινδυνότητά του έγκειται στην αδυναμία των ατόμων με ανοσοανεπάρκεια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, γεγονός που επιδεινώνει την κλινική τους κατάσταση. Προκαλεί επίσης πνευμονικές επιπλοκές και σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα που είναι ήδη εξασθενημένα από άλλους ιούς.

3. Enterobacteriaceae ή Εντεροβακτηριοειδή

Τα εντεροβακτηριοειδή είναι μια οικογένεια μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως το πεπτικό και το απεκκριτικό σύστημα (το παχύ έντερο, το στομάχι και το έντερο).

  • Αυτή η ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων είναι υπεύθυνη για την παιδική γαστρεντερίτιδα, τη σαλμονέλα, τον τυφοειδή πυρετό και τη βακτηριακή δυσεντερία. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες καταστάσεις, όπως σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όταν αποικίζουν άλλους ιστούς.
  • Στο παρελθόν, στοίχισε μεγάλο αριθμό ζωών κατά τη διάρκεια επεισοδίων πανώλης.
  • Πολλά από αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια έχουν ισχυρή αντοχή στην πενικιλίνη.

Η οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών περιλαμβάνει περισσότερα από 60 διαφορετικά γένη, εκ των οποίων περίπου 25 είναι κλινικά σημαντικά για τον άνθρωπο, σύμφωνα με δημοσίευση στο Clinical and Microbiology Reviews.

4. Enterococcus faecium

Αυτό το βακτήριο μπορεί να ζήσει στο ανθρώπινο έντερο χωρίς να το βλάψει, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει επιβλαβής παράγοντας.

Ο Enterococcus faecium είναι υπεύθυνος για τη νεογνική μηνιγγίτιδα, μια λοίμωξη που προκαλεί πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, φωτοφοβία και πυρετό. Ευτυχώς, πρόκειται για έναν εξαιρετικά σπάνιο αιτιολογικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3 έως 4 τοις εκατό όλων των νεογνικών μηνιγγιτιδών, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό, Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.

  • Επί του παρόντος έχει υψηλό επίπεδο προτεραιότητας, αλλά δεν είναι υψίστης σημασίας.
  • Είναι ανθεκτικό σε ορισμένα αντιβιοτικά.
  • Είναι ικανό να δημιουργήσει πολλαπλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριαιμία, ενδοκαρδίτιδα, ενδοκοιλιακές, πυελικές ή δερματικές λοιμώξεις.

5. Staphylococcus aureus ή Χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ασθένειες σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αυτή είναι η περίπτωση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί αυτός ο μικροοργανισμός ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Σήψη
  • Μηνιγγίτιδα
  • Πνευμονία
  • Επιπεφυκίτιδα

Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων που συμβαίνουν σε νοσοκομειακά κέντρα αποδίδεται σε αυτό το βακτήριο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicina Clínica, διαπίστωσε ότι έως και το 20% των λοιμώξεων που αποκτώνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας αφορούν το χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

6. Helicobacter pylorus ή Ελικοβακτήριο του πυλωρού

Το Ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που ζει αποκλειστικά στο στομάχι και γενικά μολύνει τον γαστρικό βλεννογόνο, προκαλώντας φλεγμονή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες ασθένειες:

  • Γαστρίτιδα
  • Λεμφώματα
  • Σηπτικά έλκη
  • Ερεθισμός του παχέος εντέρου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μολύνονται από αυτό το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μεταδίδεται μέσω του σάλιου, των κοπράνων και της οδοντικής πλάκας.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τον άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να προσαρμόζεται σε εχθρικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Revista Colombiana de Gastroenterología, το βακτήριο είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη, η μετρονιδαζόλη, η κλαριθρομυκίνη, η φουραζολιδόνη, η λεβοφλοξασίνη και οι τετρακυκλίνες.

7. Καμπυλοβακτηρίδιο

Πρόκειται ίσως για κυριότερο λόγο των τροφικών δηλητηριάσεων παγκοσμίως. Μεταξύ των συνηθισμένων συμπτωμάτων του είναι:

  • Πυρετός
  • Διάρροια
  • Εμετός
  • Κοιλιακό άλγος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα ή σύνδρομο Guillain-Barré. Ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά αντιβιοτικά, είναι επίσης ένα από τα πιο κοινά και επικίνδυνα είδη βακτηρίων.

Μπορεί να μεταδοθεί με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού και με την επαφή με ζώα-φορείς.

8. Σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πολλά βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια Enterobacteriaceae, τα οποία προκαλούν λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βακτήρια αυτά είναι επίσης ικανά να προκαλέσουν άλλες καταστάσεις, όπως τυφοειδής πυρετός, βακτηριαιμία ή πυώδης λοίμωξη.

  • Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως σχεδόν ένα μήνα.
  • Τα συμπτώματα κυμαίνονται από πυρετό, εμετό και διάρροια έως στομαχικές διαταραχές.

Αφού επωαστούν, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες, στη χειρότερη περίπτωση. Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο και το γάλα, καθώς και στη σοκολάτα.

9. Neisseria gonorrhoeae

Ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο μεταδίδονται επίσης μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυτή είναι η περίπτωση της λοίμωξης από Neisseria gonorrhoeae.

  • Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το μικρόβιο αυτό είναι η αιτία της γονόρροιας.
  • Απλά αντιβιοτικά, όπως η αμπικιλλίνη και η πενικιλλίνη, μπορούν να το εξουδετερώσουν όταν ανακαλυφθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος της λοίμωξης από Neisseria gonorrhoeae έγκειται όταν δεν ανακαλύπτεται εγκαίρως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Η γονόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί επίσης κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια. Πολλαπλές μελέτες συσχετίζουν τη λοίμωξη με πρόωρη ρήξη των μεμβρανών, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και μόλυνση του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Φροντίστε να κάνετε τακτικές εξετάσεις

Φροντίστε να κάνετε μια ετήσια (τουλάχιστον) εξέταση για να δείτε πώς είναι η υγεία σας και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιώσετε.

Διατηρείτε πάντα καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής και, σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατό το γιατρό σας. Πράγματι, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια, είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος, να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε την αυτοθεραπεία, καθώς αυτό μπορεί μόνο να προκαλέσει επιπλοκές. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να πάρετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σακκάς: 3,2 εκατ. € στον Δήμο Τρικκαίων για αποκαταστάσεις από τον Daniel 

Ποσό 3.190.000 € αποδίδεται στον Δήμο Τρικκαίων από το Υπουργείο Υποδομών, για αποκαταστάσ…