mitsotakis-37-960x640

Κυβέρνηση: Τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά των 3+1 Belahrra.

Το αποτέλεσμα 191-109, μαζί με τις εξελίξεις που υπήρξαν παράλληλα και στα δυο κόμματα, δημιουργούν ένα νέο τοπίο με νέες ιδιαιτερότητες. Ο Κ. Μητσοτάκης, μαζί με τη θετική συμφωνία που εξασφάλισε με τη Γαλλία, είχε την ευκαιρία με τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου να στείλει σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και να «κόψει» στην πράξη τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί ανοχής στην ακροδεξιά.

Ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του μπήκαν σε νέα δίνη εσωστρέφειας και αντιπαραθέσεων μεταξύ «πατριωτικών» και «διεθνιστών». Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα και για την ενότητα του καθενός από τα δυο κόμματα, αλλά και για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κομμάτων στο μαλακό πολιτικό υπογάστριο του καθενός.

Ως «αποκυήματα της φαντασίας» του ΣΥΡΙΖΑ και «ευσεβείς πόθους» του χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τα περί εσωκομματικών προβλημάτων στη Ν.Δ. Το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι ο Κ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία με τον Ε. Μακρόν και με τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου βγήκε ενισχυμένος «και στην κοινωνία και στο εσωτερικό της Ν.Δ.».

 Εν αναμονή μετρήσεων η κυβέρνηση

Ηδη αναμένουν και τις πρώτες μεγάλες μετρήσεις με το κλείσιμο αυτού του κρίσιμου κύκλου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η Ν.Δ. δεν απειλείται ουσιαστικά από την ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της. Αλλωστε υπάρχουν ήδη 3-4 κόμματα στα δεξιά της (Ελληνική Λύση, το κόμμα Κασιδιάρη, τα απομεινάρια της Χ.Α. και το κόμμα των Φ. Κρανιδιώτη-Θ. Τζήμερου). Ενώ η κινητικότητα για ένα υπό… διαρκή κατασκευή κόμμα με αναφορές στον Κ. Καραμανλή -ερήμην του πρώην πρωθυπουργού- είναι μόνιμη στα ρεπορτάζ. Αντιθέτως, την Τετάρτη το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Καραμανλής θα είναι στο ίδιο πάνελ σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα Καραμανλή, με αφορμή την 42η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Η κοινή εμφάνιση Κ. Μητσοτάκη-Κ. Καραμανλή, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποκτά κι έναν συμβολισμό ενότητας στη Ν.Δ.

Η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου -ύστερα από σαφή προειδοποίηση- δεν φαίνεται να προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση. Αντιθέτως -όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές- ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «είναι αποφασισμένος να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω», με μετριοπάθεια και μακριά από διχαστική ρητορική. Η διατήρηση της υπεροχής του στον χώρο της Κεντροδεξιάς παραμένει ισχυρή προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Ενώ οι εκτιμήσεις περί «ρήγματος» στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. δεν φαίνεται να απασχολούν σοβαρά το Μ. Μαξίμου. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως της Metron Analysis, δείχνουν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. παραμένει υψηλή. Ενώ η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα που ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα το πιο δεξιό τμήμα της Ν.Δ. κρίνεται ότι έχει αποδώσει ικανοποιητικούς καρπούς.

Στα εθνικά θέματα, εκτός της πρόσφατης συμφωνίας με τη Γαλλία και των νέων διπλωματικών συμμαχιών που ενισχύουν τη θέση της χώρας, αποτιμάται θετικά τόσο η απόκρουση του ασύμμετρου πολέμου στον Εβρο το 2020 όσο και η αντιμετώπιση της κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το περσινό καλοκαίρι. Στο μεταναστευτικό έχει επιτευχθεί μείωση των ροών κατά 90% και στον τομέα της ασφάλειας οι πολίτες βλέπουν ξανά περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει πολιτική έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς έχει δημιουργηθεί -λόγω και της πανδημίας- το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος των τελευταίων δεκαετιών. Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης αναμένεται να αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον προϋπολογισμό θα καθίσταται σαφής η μέριμνα για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Εκλογές

Η απόφαση του πρωθυπουργού για διενέργεια των εκλογών το 2023 έχει ως στόχο και την εξασφάλιση χρόνου, ώστε να αποτυπωθούν και να φανούν περισσότερο τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Ταυτοχρόνως, οι εκτιμήσεις του Μ. Μαξίμου λένε ότι «ο χρόνος δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ». Εννοώντας ότι όσο δεν φαίνονται εκλογές στον άμεσο ορίζοντα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ως προς τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Πηγή:eleftherostypos.gr, (ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Λιλή: «Έφυγε» από τη ζωή ο Αθανάσιος Γαλάνης

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και θείο ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΝΗ ΣΥΝΤ/ΧΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΤΩΝ 9…