protothema

«Αδιαπραγμάτευτη η ελληνική κυριαρχία στα νησιά» ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ – «Θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα μας , εφόσον παραστεί η ανάγκη» διαμηνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ουάσιγκτον και Αθήνα απάντησαν απόψε… «εν ριπή οφθαλμού» στη νέα διπλή τουρκική πρόκληση που εκδηλώθηκε σε βάρος της Ελλάδας με τις νέες δηλώσεις Ερντογάν και την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου, που έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και τις νέες παραληρηματικές αξιώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ουάσιγκτον έδωσε ακόμα μια ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Η αποστομωτική απάντηση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ήρθε να συμπληρώσει ουσιαστικά το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλε η Αθήνα για τις αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της, εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία έδειξε ευθέως ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις αξιώσεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό οπλισμό που μεταφέρθηκε στα νησιά, αλλά και τις ενστάσεις της για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

 Την ομοβροντία των απαντήσεων στην Τουρκία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό Συμβούλιο. Στην Αθήνα ήταν ήδη γνωστό ότι τα «γεράκια» της Αγκυρας θα συζητούσαν όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, ότι «απέναντί τους, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ»…

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα με την απάντηση που έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας», και επανέλαβε πως η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου -κάτι που επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα που του τέθηκε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, τόνισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».

Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση μέσα σε τρείς ημέρες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη Δευτέρα σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωνε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Συνεχίστε την ανάγνωση στο protothema.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …