f440d387-05c8-4097-a506-d76df8d883bb

Στο Συνέδριο «Δημογραφικό 2025», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συμμετείχε η Υφυπουργός Έλενα Ράπτη, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Η Νέα Γενιά στην Αγορά Εργασίας: Οικονομική Ανεξαρτησία, Καινοτομία και Δημογραφικό». 

Κατά την τοποθέτησή της, υπογράμμισε τη στενή και αδιαμφισβήτητη σύνδεση ανάμεσα στην ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια – που πλήττει κυρίως τις γυναίκες – πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δημιουργία οικογένειας.

Όπως ανέφερε, οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με στοχευμένες και ουσιαστικές πολιτικές ισότητας, ενώ συμπλήρωσε πως:

«Στην Ελλάδα, βασικό εργαλείο αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021–2025, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, τη μείωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία και η έρευνα».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με δράσεις που στηρίζουν τις μητέρες τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητά τους. Η Υφυπουργός ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρέχει λύσεις για τη φροντίδα βρεφών από δύο μηνών έως δυόμισι ετών. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει αφενός στις μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία τους και αφετέρου προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε επιμελητές και επιμελήτριες που μπορούν να παρέχουν κατ’ οίκον φροντίδα.

Παράλληλα, το Υπουργείο υλοποιεί παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος, όπως είναι το Σήμα Ισότητας για τις επιχειρήσεις και η υποχρέωση υιοθέτησης πολιτικών κατά της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Σε εξέλιξη βρίσκονται και σημαντικές δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με επίκεντρο το Δίκτυο Δομών, τη Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας.

Η κα Ράπτη έκανε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Όπως ανέφερε, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες οφείλουν πλέον να διασφαλίζουν τουλάχιστον 33% γυναικεία συμμετοχή στα Διοικητικά τους Συμβούλια, ενώ παράλληλα υλοποιούνται ενημερωτικές δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας τόσο στην πολιτική όσο και στην Αυτοδιοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο συνεργάζεται ενεργά με τις Περιφερειακές και Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, αναπτύσσοντας και εργαλεία επιμόρφωσης στελεχών για τη χάραξη τοπικών πολιτικών ισότητας.

Όπως κατέληξε η Υφυπουργός, οι πολιτικές ισότητας δεν είναι απλώς συμπληρωματικές – είναι απαραίτητες για να αξιοποιηθεί το γυναικείο δυναμικό της χώρας, να ενισχυθούν τα νοικοκυριά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους με ασφάλεια, σιγουριά και ουσιαστική υποστήριξη.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ενοικιάζεται κατάστημα στους Γόμφους

Ενοικιάζεται κατάστημα στους Γόμφους Τρικάλων 200τ.μ. κύριων χώρων και 2 επιπλέον εξωτερικ…