23423432

Το ερώτημα κάθε χειμώνα ή κάθε περίοδο κατά την οποία μεταφέρεται αφρικανική σκόνη, είναι στα χείλη όλων: “Είναι καθαρός ο αέρας;”. Αλλά και, “Πόση υγρασία υπάρχει;”, “Πόσος θόρυβος υπάρχει; Ποια η βαρομετρική πίεση; Τι καιρό κάνει αυτή τη στιγμή, Τι γίνεται με την υπεριώδη και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;”.

Πλέον, στα Τρίκαλα οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να ξέρουν. Ο Δήμος Τρικκαίων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ELABORATOR που υλοποιεί η e-trikala ΑΕ, μετρά τον καθαρό αέρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας – και οι πολίτες το γνωρίζουν άμεσα.

Επεκτείνει, με τον τρόπο αυτόν, τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα για την ποιότητα πόσιμου νερού, τη στάθμη των ποταμών, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τον καιρό. Και μετρά επιπλέον, θόρυβο, φως, ποιότητα αέρα, υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία, βαρομετρική πίεση.

Σε συνεργασία με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα δεδομένα αφορούν στην ποιότητα ζωής και στη διαφάνεια για το περιβάλλον. Οι πόλεις που συνεργάζονται στο ίδιο πρόγραμμα, και μαζί με τα Τρίκαλα, είναι “οδηγοί” στην υλοποίησή του, είναι οι πόλεις Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Μιλάνο, Σαραγόσα, Ισί-λε-Μουλινό.

 

Μετρήσεις

Το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον είναι απαίτηση όλων και στα Τρίκαλα θα υπάρξει σαφής πληροφόρηση. Σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης τοποθετήθηκαν 9 σταθμοί μέτρησης ρύπων, για να παρακολουθεί ο/η καθένας/μια,

– Δείκτες Ποιότητας Αέρα
– Φως (lux): Μετράει το επίπεδο φωτεινότητας στο σημείο.
– Θόρυβος (dBA): Δείχνει την ένταση του ήχου στο περιβάλλον.
– Θερμοκρασία Αέρα (°C): Η θερμοκρασία στην περιοχή μέτρησης.
– Υγρασία (%): Το ποσοστό υγρασίας στον αέρα.
– Υπεριώδης Ακτινοβολία (UVA, UVB, UVC – μW/cm²): Μετράει την ηλιακή ακτινοβολία.
– Βαρομετρική Πίεση (kPa): Δείχνει την ατμοσφαιρική πίεση.

Ετσι, θα υπάρχει πλήρης γνώση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην πόλη των Τρικάλων, με έμφαση στην ποιότητα αέρα.

Αυτή επηρεάζεται από τα αιωρούμενα σωματίδια (PM – Particulate Matter) τα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να προέρχονται από καυσαέρια, σκόνη, και άλλες πηγές ρύπανσης.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος:4,7 δις ευρώ υπερκέρδη για τις τράπεζες το 2024

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2019, έχω καταθέσει 11 ερωτήσεις θέτοντας τα ζ…