Mouseio (1)

Επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 20ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 09.00μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Πύλης, που στεγάζεται στο πέτρινο κτίριο (πρώην Δημοτικό Σχολείο) στον Άγιο Βησσαρίωνα, όπου εκεί τους υποδέχτηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τζιορτζιώτης και ο συλλέκτης αντικειμένων που αφορούν στον λαογραφικό, τεχνολογικό & όχι μόνο τομέα της παραδοσιακής κοινωνίας, κ. Νίκος Μαρδάνης.

Ο  κ. Μαρδάνης ενημέρωσε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα για αρκετή ώρα τους 60 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την ιστορία των εκτεθειμένων αντικειμένων, αλλά και όλα τα παλιά παραδοσιακά  επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Φυσικά όλοι έμειναν έκθαμβοι και εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο του λαογραφικού υλικού της χρυσής μας Λαογραφικής Παράδοσης, που με τόση αγάπη και μεράκι, αλλά και πολύ κόπο, συγκεντρώνει εδώ και πολλά χρόνια ο κ. Μαρδάνης, δεν περιλαμβάνει απλά τα υλικά  & κινητά αντικείμενα & τα ήσσονος & ελάσσονος σημασίας τεχνουργήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας, αλλά κάτι πιο ευρύ & άυλο…

…Περιλαμβάνει την πολιτισμική έκφραση της οικονομικής συμπεριφοράς, τις αξίες, τις σημασίες, τις λειτουργίες που εμπεριέχουν τα υλικά αυτά αντικείμενα(χρηστικές, αισθητικές, επικοινωνίας, συμβολικές, κλπ.), τις ιδέες, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, ήχους, ήθη & έθιμα, συνήθειες & εθιμικές πράξεις, που χαρακτηρίζουν την κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της.

 

Mouseio (4)

Mouseio (2)

Mouseio (3)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…