mathete-an-einai-ygieini-vromi-gia-proino

Η βρώμη για πρωινό είναι ιδανική καθώς βελτιώνει την πέψη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Γιατί όμως είναι τόσο καλό για το σώμα μας αυτό το δημητριακό; Μάθετε τα πάντα στο σημερινό μας άρθρο!

Σήμερα θα σας πούμε γιατί είναι υγιεινή η βρώμη για πρωινό. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τη σπουδαιότητα του πρωινού. Παρότι ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, άλλοι διαφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν τρώτε πρωινό, είναι απαραίτητο να βασίζετε αυτό το γεύμα σε υψηλής ποιότητας θρεπτικά τρόφιμα.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μάθετε για τα οφέλη της βρώμης.

Η βρώμη για πρωινό

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Journal of Food Science and Technology, η βρώμη ξεχωρίζει για τις φυτικές ίνες, τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα φυτοχημικά της. Λόγω αυτών, σήμερα γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά και πληρέστερα δημητριακά.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή δημητριακού για πρωινό, η βρώμη είναι ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή. Η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και σημαντική ποσότητα ινών. Επίσης, περιέχει μικροθρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες Β, και μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο. Αυτά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωτικών σωματικών αντιδράσεων.

Ταυτόχρονα, αξίζει ν» αναφέρουμε ότι πρόκειται για πολυχρηστικό τρόφιμο. Με άλλα λόγια, μπορείτε να τη φάτε με διάφορους τρόπους στο πρωινό σας. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να τη συνδυάσετε με μούρα, μπανάνα, γαλακτοκομικά, και άλλα συστατικά τα οποία δίνουν στο σώμα σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Τα οφέλη που έχει η βρώμη για πρωινό

Ένα από τα οφέλη που έχει η βρώμη για πρωινό είναι πως σας επιτρέπει να λάβετε β-γλυκάνες. Αυτός ο τύπος διαλυτής ίνας είναι ωφέλιμος για την υγεία σας.

Για τι άλλο τη συνιστούν οι ειδικοί όμως;

Βελτιώνει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου

Οι διαλυτές ίνες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της επιβίωσης των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry επιδεικνύει ακριβώς αυτό.

Αυτή η ουσία ζυμώνεται σε εντερικό επίπεδο και δημιουργεί λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου με αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, πολλά προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση λειτουργούν σαν υποστρώματα για τη διασφάλιση της ευεξίας αυτών των βακτηρίων.

Αξίζει να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα του μικροβιώματος για την υγεία. Σήμερα, οι ειδικοί το θεωρούν ανεξάρτητο όργανο το οποίο εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, ρυθμίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σύνθετων παθολογιών.

Βοηθά στη μείωση της δυσκοιλιότητας

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, πέραν από την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ίνες. Εξαιτίας αυτού, η βρώμη για πρωινό είναι ωφέλιμη. Η αφομοίωση αυτών των θρεπτικών ουσιών βοηθά στην αύξηση των κοπράνων και διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Clinical Practice, η σπάνια κατανάλωση ινών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας μεσοπρόθεσμα.

Η βρώμη για πρωινό – Πρόληψη του καρκίνου του εντέρου

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση πολύπλοκων ασθενειών, όπως τον καρκίνο του εντέρου, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε την ύπαρξη ινών στη διατροφή σας. Η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου αυτής της ασθένειας, όπως αναφέρει μια μετα-ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Μια συνταγή για να απολαύσετε τη βρώμη για πρωινό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξετε τη βρώμη στο πρωινό σας. Εδώ, θέλουμε να μοιραστούμε μία συνταγή με βρώμη. Μπορείτε να προσθέσετε όποια γαρνιτούρα θέλετε. Κάντε μια δοκιμή!

Συστατικά

  • 1/2 κούπα γάλα (125 ml)
  • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη (45 γραμμ.)
  • Γαρνιτούρα (ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, κ.λπ.)

Παρασκευή

  • Πρώτα, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη βρώμη. Θα πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς.
  • Όταν αρχίζει να πήζει το μείγμα τότε είναι έτοιμο.
  • Τώρα, τοποθετήστε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει.
  • Για το τελείωμα, προσθέστε τις γαρνιτούρες της επιλογής σας. Μπορείτε να βάλετε μούρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους τσία, ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας, παραδείγματος χάρη.
Γυναίκα τρώει βρώμη με φρούτα
Η βρώμη μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με άλλα υγιεινά συστατικά όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, και σπόρους.

Απολαύστε βρώμη για πρωινό και βελτιώστε την υγεία σας

Η βρώμη για πρωινό είναι ιδανική για τη βελτίωση της εντερικής διαμετακόμισης και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. 

Αυτό το τρόφιμο, λόγω της θρεπτικής και ενεργειακής του αξίας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας. Για την ακρίβεια, δεν είναι καλή επιλογή μόνο για πρωινό, μπορείτε να απολαύσετε τη βρώμη ως μεσημεριανό, σνακ, ή ακόμη και ως ένα ελαφρύ δείπνο.

Τι περιμένετε λοιπόν; Ξεκινήστε την ημέρα σας τρώγοντας βρώμη!

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…