Ο δήμος της Γάνδης είχε μια ιδέα. Πρότεινε στους κατοίκους του να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα προκειμένου να περιορίσουν την σπατάλη τροφίμων.
«Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»
Όλα ξεκίνησαν όταν στη Γάνδη, μια κοινότητα της Φλάνδρας που θεωρείται προπύργιο των οικολόγων, εμφανίστηκε η προτροπή προς τους κατοίκους -στον ιστότοπο του δήμου- «να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα» για να περιορίσουν τη… σπατάλη τροφίμων. Ο δήμος εξήγησε ότι οι Σκανδιναβοί το συνηθίζουν αλλά όταν ρωτήθηκε για το θέμα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων (Afsca) δήλωσε ότι: «τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ασφαλής για τους ανθρώπους ή τα ζώα.
Καθώς δεν είναι εύκολο να ξέρει ο καταναλωτής αν έχουν ψεκαστεί τα δέντρα με επιβραδυντικά φωτιάς και, αν δεν το γνωρίζει, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές, έως και μοιραίες συνέπειες για την υγεία. Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προωθούμε ή να ενθαρρύνουμε την επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην τροφική αλυσίδα».
Μετά την προειδοποίηση, ο δήμος τροποποίησε ελαφρώς την ανάρτησή του. Στην ιστοσελίδα του ο τίτλος από «Φάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο» άλλαξε σε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα».
Η απάντηση την Σκανδιναβία δεν άργησε με τις σουηδικές αρχές να αποσαφηνίζουν πως και πότε τρώνε… έλατα. Οι βελόνες από τα έλατα μπορούν να καταναλωθούν ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι, όταν έχουν μαζευτεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο στο δάσος.
Η Στοκχόλμη συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις οι τα έλατα τρώγονται
Η Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες. «Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες».
Πηγή:aftodioikisi.gr