
Παραμονές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στα πλαίσια της υλοποίησης του Πολιτιστικού Προγράμματος «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ», οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων με τη συνοδεία του Διευθυντή κ. Αθανασίου Φασούλα και των εκπαιδευτικών τους κ. Πάνου Δημητρίου και Ευαγγελίας Κατσάρου, πραγματοποίησαν δυο εξαιρετικές επισκέψεις, κάθε μια με την ξεχωριστή της σημασία και αξία.
Πρώτος σταθμός μας αποτέλεσε το Δημαρχείο Πύλης, με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και του πρώτου σκέλους του Προγράμματός μας. Εκεί μας υποδέχθηκαν θερμά τόσο ο Δήμαρχός μας κ. Κων/νος Μαράβας όσο και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού κ. Μαρίνα Πανάγου, καθώς και ο Ειδικός συνεργάτης κ. Χρ. Νάκος.
Αφού μας ξενάγησαν στους χώρους του Δημοτικού Καταστήματος, καταλήξαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου οι μαθητές/τριες λειτούργησαν ως μικροί δημοτικοί σύμβουλοι, αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες. Εκεί ο κ. Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο ανέπτυξε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στη διοίκηση του Δήμου, τις υποχρεώσεις των αιρετών απέναντι στους πολίτες, απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους μαθητές, και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους.
Κατόπιν η Αντιδήμαρχος κ. Πανάγου Μαρίνα και ο Ειδικός συνεργάτης κ. Χρ. Νάκος, συζήτησαν με τους μαθητές για την κοινωνική πολιτική και πρόνοια του Κράτους και του Δήμου, απέναντι στους πολίτες και κυρίως για τους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.
Μια από τις σημαντικές στιγμές αυτής της τόσο αξιόλογης συνάντησης αποτέλεσε και η δια ζώσης επίδοση στον κ. Δήμαρχο της επιστολής που συνέταξαν τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους και αφορά ένα πανελλαδικό «ταξίδι» σε όλους τους Δημάρχους της χώρας μας (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τα τοπικά προϊόντα και ξεχωριστών συνταγών της κάθε περιοχής. Η ανταπόκριση του κ. Δημάρχου και της κ. Αντιδημάρχου κ. Πανάγου ήταν άμεση και συγκινητική, προσφέροντας το βιβλίο της Έφης Γρηγοριάδου : «Ορεινή Περιοχή Νομού Τρικάλων-Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ-Αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής».
Αφού εκφράσαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά αλλά και τη ζεστή «αγκαλιά» αποχαιρετήσαμε το Δήμαρχό μας και τους συνεργάτες του και κινήσαμε να συναντήσουμε τον Άγιό μας, τον Άγιο Βησσαρίωνά μας, τη δόξα της Αγίας Εκκλησίας μας, τον ποιμήν τον καλό και του Αρχιποίμενος Χριστού μιμητή τέλειο, τον εις υψηλά μέτρα αγιότητος φθάσαντα, τον ισοστάσιο των μεγάλων Αγίων Ιεραρχών, τον καταπλουτήσαντα την επαρχία μας με πρωτοποριακά έργα ευποιίας, τον Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης και Τρίκκης και κτήτορα της ιστορικής Μονής του Σωτήρος Χριστού, της επιλεγομένης Δουσίκου.
Με σεβασμό και κατάνυξη περάσαμε την Πύλη του πάνσεπτου Μοναστηριού. Εκεί μας υποδέχθηκαν με απέραντη εγκαρδιότητα, καλοσύνη και αγάπη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενός της Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βησσαρίων με τους σεβαστούς πατέρες της αδερφότητας. Λόγω του άβατου της Μονής τα αγόρια μας περάσανε στο εσωτερικό της και κατευθυνθήκαμε στο Καθολικό.
Εκεί ο Άγιος Γέροντας με τρόπο τόσο μοναδικό και κατανοητό στα παιδιά τους μίλησε για το ιστορικό Του, το οποίο ορθώνεται επιβλητικό στο κέντρο του όλου κτηριακού συγκροτήματος και τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ένα θέμα πολύ αγαπητό στους μοναχούς από τα χρόνια του ησυχασμού. Κτίστηκε προ 500 ετών περίπου. Υψηλό, ευρύχωρο και φωτεινό, υποβάλλει και δημιουργεί στον κάθε προσκυνητή κατάνυξη και δέος. Η αγιογράφηση ανήκει στα επιτεύγματα της Κρητικής Σχολής και αποτελεί κορυφαίο έργο του μεγάλου αγιογράφου Τζώρτζη του Κωνσταντινουπολίτη, που το ολοκλήρωσε το 1557. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση σε όλη την έκτασή της. Επιβλητικό και περίτεχνο αποτελεί και το τέμπλο που εκτείνεται σε μεγάλο ύψος.
Κατόπιν και αφού προσκυνήσαμε με ευλάβεια και εν πάσει κατανύξει την χαριτόβρυτον Τιμία και Θαυματουργή Κάρα του Αγίου, μας οδήγησε σε άλλους χώρους του πνευματικού αυτού κάστρου, όπου ανάμεσα σε άλλα είδαμε την διάταξη των κελλίων της σε ορόφους, τους εξώστες, την ανεμόσκαλα και το δίχτυ, απ’ όπου γινόταν η είσοδος μέχρι το 1962. (Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία και οι μαθήτριές μας ενημερώνονταν για το ιστορικό της Μονής από σεβαστό πατέρα).
Μετά από αυτή την υπέροχη εμπειρία καταλήξαμε όλοι στο εξωτερικό Αρχονταρίκι. Εκεί οι μοναχοί παρέθεσαν προς όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά πλούσια, αβρααμική μοναστηριακή φιλοξενία και μέσα στη ζεστασιά του αναμμένου τζακιού, ο Γέροντας Βησσαρίων μίλησε στα παιδιά φανερά συγκινημένος για τον βίο και το έργο του Αγίου μας, απηύθυνε προς αυτούς όμορφα και ψυχωφελή λόγια, τονίζοντας την σπουδαιότητα της Σταυρικής Θυσίας Του Ιησού μας και ζητώντας από τα παιδιά να μένουν κοντά στον Χριστό, να μιμούνται την Ζωή Του αλλά και το Πάθος Του το Σταυρικό.
Τόνισε τη σπουδαιότητα της Αυτοθυσίας , της Ταπεινώσεως , της Συγχώρησης , της Μετάνοιας και τελικώς της Μεγαλυτέρας όλων των αρετών που είναι Η ΑΓΑΠΗ. Μίλησε στα παιδιά για τον Σεβασμό , την Υπακοή , την Πνευματική Εγρήγορση και Επαγρύπνηση, ώστε πάντα να μπορούν να νιώθουν και να διαλέγουν όχι τα φανταχτερά και επουσιώδη αλλά τα μεστά και ουσιώδη και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους που γεννήθηκαν καθ’ όλη αυτήν την εξαίσια συνάντηση.
Με την ευλογία του Αγίου Βησσαριώνα και του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου κατηφορίσαμε, αφού ευχαριστήσαμε ολόθερμα του σεβαστούς πατέρες για την υπέροχη εμπειρία και τα πλούσια συναισθήματα που αποκομίσαμε, για το ταπεινό μας σχολείο για να συνεχίσουμε το μοναδικό ταξίδι στο διττό κόσμο της «διατροφής» μέσω του Προγράμματός μας, την υλική αλλά κυρίως την πνευματική και άφθαρτη.