Ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με την εταιρεία RECYCOM και με σύνθημα «Κάνουμε την ανακύκλωση ρούχων συνήθεια!», αναπτύσσει ένα δίκτυο με ειδικούς κάδους (με το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα) συλλογής χρησιμοποιημένων ρούχων και υποδημάτων.
Το δίκτυο αρχικά αποτελείται από σημεία συλλογής, σε κεντρικά σημεία Κοινοτήτων με μεγάλο πληθυσμό και στο ορεινό κομμάτι συμπεριλαμβάνει την Ελάτη, ενώ αργότερα το δίκτυο θα επεκταθεί και σε μικρότερες Κοινότητες του Δ. Πύλης.
Πρόκειται για μία δράση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου & την Προϊσταμένη αυτής κα Γιόλα Λαμπρογεώργου, σε συνεργασία & με την αρμόδια Αντιδημαρχία Καθαριότητας με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μπακάλη και θα προσφέρει σημαντική αποσυμφόρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα ρούχα (κυρίως τα συνθετικά) είναι υλικά με πολύ βραδεία αποδόμηση.
«Με την συγκεκριμένη δράση αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ανακύκλωσης όχι σαν ένα χτύπημα της μόδας, αλλά με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της.
Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.
Για το λόγους αυτούς αυξήσαμε και τα δρομολόγια του απορριμαατοφόρου της ανακύκλωσης στην πόλη της Πύλης από ένα την εβδομάδα, σε δύο, στην ΔΕ Πιαλείων από ένα το 15νθήμερα σε ένα την εβδομάδα, ενώ στην ΔΕ Γόμφων υφίσταται ως μία φορά την εβδομάδα, ενώ δρομολόγια ανακύκλωσης, γίνονται κι στις ορεινές Κοινότητες κατά τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο Pylinews.gr, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρ. Μπακάλης.
Τι απορρίπτουμε στους μωβ κάδους
Ρούχα
Ζευγαρωμένα Παπούτσια
Λευκά είδη
Αξεσουάρ (ζώνες, τσάντες κτλ)
ΤΙ ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΟΒ ΚΑΔΟΥΣ
Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα και παπούτσια
χαλιά και τα αποκόμματα υφασμάτων
αζευγάρωτα παπούτσια
Γυαλί
Χαρτί
Μέταλλο
Απορρίμματα
Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε ανακύκλωση ρούχων & υποδημάτων
Στο δίκτυο των μοβ κάδων συλλέγονται παλιά ρούχα, υφάσματα και υποδήματα, στα οποία γίνεται διαλογή. Όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Μια τέτοια προσφορά σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, γίνεται μέσω των υπηρεσιών των Δήμων.
Τα υπόλοιπα – τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, οδηγούνται προς ανακύκλωση σε ειδικά εργοστάσια, όπου ανακυκλώνονται για δημιουργία υλικών καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να παραχθούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.
Από την εταιρεία, που υλοποιεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων, αποδίδεται ανταποδοτικό όφελος προς τον Δήμο.
Οι μοβ κάδοι κατασκευάζονται με ειδικές προδιαγραφές και ο ασφαλής σχεδιασμός τους αποτρέπει το ενδεχόμενο αφαίρεσης του περιεχομένου.
Τα οφέλη του προγράμματος ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων
- Συμβολή σε ένα καθαρότερο και υγιεινότερο περιβάλλον
- Καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα
- Προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης και της επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών
- Προώθηση των αναγκαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων ανακύκλωσης
- Παροχή βοήθειας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες διαθέτοντας μέρους των άριστα ποιοτικά ρούχων
- Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και ενέργειας
- Εξοικονόμηση χρημάτων για τους πολίτες μέσω των Ανταποδοτικών Τελών από την μη ρίψη επιπλέον όγκου αποβλήτων σε ΧΥΤΑ
- Μείωση όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και του κόστους Υγειονομικής Ταφής και συλλογής απορριμμάτων
Πώς χρησιμοποιούμε τους μωβ κάδους
Βήμα 1
Τοποθετήστε χρησιμοποιημένα καθαρά ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα σε μια καθαρή τσάντα
Βήμα 2
Βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετήστε την τσάντα με τα ρούχα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο
Βήμα 3
Σπρώξτε το χερούλι προς τα πάνω και βεβαιωθείτε ότι η τσάντα βρίσκεται μέσα στον κάδο