
Σχεδόν το 90% των ορυχείων λιθίου σε ολόκληρο τον κόσμο αυτή τη στιγμή ελέγχονται από κινεζικά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ουσιαστικά ολιγοπωλούνται από τη χώρα του Δράκου, γεγονός που εξηγεί και τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για εξασφάλιση σπάνιων γαιών και κρίσιμων ορυκτών τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Και βέβαια η αξία της αγοράς μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες γίνονται όλο και πιο απαραίτητες εξαιτίας της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, υπολογίζεται στα 130 δις ευρώ.
Σε αυτό το περιβάλλον που η αποθήκευση ενέργειας γίνεται όλο και πιο επιτακτική και αναγκαία για τα ηλεκτρικά συστήματα, μια γερμανική εφεύρεση, έρχεται εν δυνάμει να ανατρέψει το σκηνικό και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αυτό τουλάχιστον φιλοδοξεί να πετύχει η πρώτη οργανική μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, τα στοιχεία της οποίας αποτελούνται όχι από λίθιο και σπάνιες γαίες αλλά από άνθρακα και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία νερό. Πρόκειται για μια ανακάλυψη μιας μικρής ομάδας Γερμανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Peter Geigle η οποία το 2011 άρχισε να ερευνα τις βασικές αρχές της τεχνολογίας της οργανικής μπαταρίας. Η επιστημονική αυτή έρευνα έφερε το 2014 τη δημιουργία της εταιρείας CMBlu Energy AG, η οποία το 2018 δημιούργησε τον πρώτο υψηλής απόδοσης οργανικό ηλεκτρολύτη.
Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της CMBlu 40 χιλιόμετρα έξω από τη Φρανκφούρτη λειτουργεί ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που εξετάζει τα κατάλληλα υλικά προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση αλλά και ένα πιλοτικό εργοστάσιο παραγωγής πρωτότυπων οργανικών μπαταριών, με στόχο ήδη εντός του έτους να μπει ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή σε μικρή κλίμακα.
Μάλιστα το Μάρτιο του 2024 η CMBlu υπέγραψε και την πρώτη συμφωνία πώλησης με την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τις μπαταρίες για να μειώσει το peak της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής που οι τιμές είναι υψηλές αλλά και ως συμπλήρωμα για τις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ που διαθέτει. Επιπλέον η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες από τους κλάδους του αλουμινίου και του χάλυβα, οι οποίοι επιδιώκουν μέσω των μπαταριών να μειώσουν τα κόστη τους και να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τις μονάδες παραγωγής τους σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος αποτελεί βασικό βραχνά και για τις Γερμανικές βιομηχανίες.
Και πράγματι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της οργανικής μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με τους ανθρώπους της CMBlu είναι το κόστος της που είναι περίπου το 50% του κόστους μιας αντίστοιχης μπαταρίας λιθίου. Επιπλέον οι οργανικές μπαταρίες είναι ασφαλείς, δεν παρουσιάζουν ρίσκο φωτιάς ή έκρηξης όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενώ δεν εκλύουν τοξικά αέρια.
Αποτελούν μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική λύση καθώς το 90% των πρώτων υλών και της αλυσίδας αξίας τους παράγεται τοπικά, δε χρησιμοποιούν σπάνια ορυκτά και σπάνιες γαίες, ενώ χρησιμοποιούν πλήρως ανακυκλώσιμα συστατικά και έχουν μικρό αποθηκευτικό αποτύπωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση των οργανικών μπαταριών κινείται στο 85% και παραμένει σταθερή σε όλη την 20ετή διάρκεια ζωής των μπαταριών, ενώ η απόδοση των μπαταριών ιόντων λιθίου αν και μεγαλύτερη (90-95%) υποβαθμίζεται κατά τη διάρκεια της χρήσης καθώς τα υλικά «στρεσάρονται».
Ελληνικό χρώμα
Το γερμανικό αυτό εγχείρημα πάντως παρουσιάζει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η CMBlu μετά από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ θα δημιουργήσει στην Ελλάδα την πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών σε όλο τον κόσμο. Το εργοστάσιο θα δημουργηθεί σε οικόπεδο που αγοράστηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι άνθρωποι της CMBlu η Ελληνική κυβέρνηση υπήρξε πιο υποστηρικτική στο εγχείρημα σε σύγκριση με τη Γερμανική, εξασφαλίζοντας σημαντικό ποσοστό του κόστους του εργοστασίου ως επιχορήγηση. Συγκεκριμένα το κόστος του εργοστασίου ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση που εξασφαλίστηκε για τη μονάδα που θα απασχολεί πάνω από 300 άτομα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική της σημασίας της επένδυσης είναι ότι το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας θα δημιουργηθεί μετά το ελληνικό εγχείρημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται ότι στην CMBlu Greece που θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελλάδας συμμετέχει με μετοχικό ποσοστό και είναι διευθύνων σύμβουλος ο επιχειρηματίας Γιώργος Πατεράκης, ο οποίος και συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιλεγεί η χώρα μας ως προορισμός για το μεγάλο βήμα της CMBlu προς την μαζική βιομηχανική παραγωγή.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η CMBlu Greece βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους πιθανούς εταίρους για ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία, από τους κλάδους της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Πηγή: capital.gr (Χάρης Φλουδόπουλος)