Simorelis

Η πρόταση  για άρση του καθεστώτος της προστασίας της πατέντας στα εμβόλια για τον Covid19 και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του covid-19.

Αν γίνει αυτό θα μπορούν να παρασκευάζουν το εμβόλιο όλοι όσοι διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ώστε να το λάβουν και χώρες χωρίς μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP – Intellectual Property)  στα φάρμακα που ανακάλυψαν, γεγονός απαραίτητο για την καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρόταση που χαρακτηρίζεται «επαναστατική” και έρχεται να επιβεβαιώσει, όσα υποστήριζε και πρότεινε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς ζήτησε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να παράξουν τα εμβόλια ώστε να είναι εγκαίρως στη διάθεση του πληθυσμού.

Ωστόσο για ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ έσπευσαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, επιχειρηματολογώντας ότι είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες ο κ. Μητσοτάκης.

Προφανώς, θα … ξέχασαν ότι τον περασμένο Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενώ, τις επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με το γγ του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

Η Κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ αγνόησαν ότι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων.

Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Και φυσικά, θα … ξέχασαν ότι ο Πρωθυπουργός είχε αντιμετωπίσει με ειρωνικό τρόπο μια σχετική πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Σε όλα αυτά η ΝΔ και η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν απούσα αλλά χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Παρόλα αυτά και με την πανδημία του covid- 19 να καλπάζει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται ακόμα και τώρα να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και να  την υποβάλει επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι καιροί αλλάζουν συνεχώς, κάτι που ήρθε να μας επιβεβαιώσει η πανδημία που αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…