Dimarxeio

Επ’ αφορμής του Εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη», η Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Χαρά Καλιώρα, προέβη στην παρακάτω δήλωση…

Η 14η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ)», από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding, ο οποίος σε συνεργασία με τον Charles Best, συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε το 1921 στην ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το ΣΔ, συμμετέχουμε και μεις , φωτίζοντας το Δημαρχείο της Πύλης.

Είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το ΣΔ παγκοσμίως. Σκοπός της είναι η προαγωγή συντονισμένης και ομαδικής δράσης για την αντιμετώπιση του ΣΔ, μια ολοένα αυξανόμενη απειλή για την υγεία. Στόχος, η πρόληψη και η καλύτερη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της, μέσω της ενημέρωσης για τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Ένας στους 11 ενήλικες πάσχει από ΣΔ, 537 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Σχεδόν οι μισοί ΔΕ γνωρίζουν ότι πάσχουν. Στην Ελλάδα, νοσούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα. Το 84% ασθενών 65ετών και άνω, καταλήγουν από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο ΣΔ αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα. Εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή Ινσουλίνη (ορμόνη) ή το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την Ινσουλίνη που παράγεται. Υπάρχουν 4 κατηγορίες, αλλά δύο είναι οι συχνότερες μορφές: ΣΔτ1 και ΣΔτ2.

Η μη έγκαιρη διάγνωση ή μη ικανοποιητική ρύθμιση οδηγεί σε: καρδιαγγειακά συμβάματα (οξύ έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια),  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ως τύφλωση, διαβητική νεφροπάθεια-νεφρική ανεπάρκεια,, περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια (διαβητικό πόδι).

Προσυμπτωματικός έλεγχος, είναι επιβεβλημένος σε: 1-άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα με επιπρόσθετα ένα τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες : οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου βαθμού, ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου, ιστορικό δυσλιπιδαιμίας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νοσήματα σχετιζόμενα με ινσουλίνη, 2-Ιστορικό προδιαβήτη, 3- Ιστορικό ΣΔ κατά την Κύηση, 4-άτομα >45 ετών, 5-άτομο με λοίμωξη HIV.

Συστάσεις: ρυθμίζουμε το σάκχαρο, διατηρούμε ιδανικό σωματικό βάρος, διακόπτουμε το κάπνισμα, ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή, σωματική άσκηση 30 λεπτά/ημέρα, ρυθμίζουμε τη χοληστερίνη, σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τακτικός έλεγχος από τον οικογενειακό-θεράποντα ιατρό και ιατρό καρδιολόγο.

Ο ΣΔ δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του είναι συλλογική.

Το μήνυμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια ημέρα ΣΔ 2022, είναι:

 «Ποιοτική Εκπαίδευση για τη διαφύλαξη του αύριο»

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…