1

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλες και όλους στην παρουσίαση της επετειακής έκδοσης της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το 2020.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η εν λόγω έκδοση της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ έχει πλέον καθιερωθεί σαν ένα σημαντικό ορόσημο για το εμπόριο και την αγορά. Και σαν ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της πραγματικότητας στον κλάδο μας. Για είκοσι χρόνια η Ετήσια Έκθεση φέρνει σε ένα κοινό τραπέζι πολιτικούς, κοινωνικούς εταίρους, παράγοντες της αγοράς και επιστήμονες, με αντικείμενο συζήτησης την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και το μέλλον του εμπορίου.

αρχείο λήψης (1)

Για την ΕΣΕΕ, για όλους εμάς που όλα αυτά τα χρόνια παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο και ασκούμε πίεση σε κάθε εξουσία, η Έκθεση είναι μία βάση τεκμηρίωσης. Για να μπορούμε να καταθέτουμε προτάσεις, γόνιμες και γειωμένες στην οικονομική πραγματικότητα. Η Έκθεση προσέδωσε ορατότητα στην ερευνητική δραστηριότητα του ΙΝΕΜΥ και αναβάθμισε τη θέση μας στο δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, τα είκοσι χρόνια ανοδικής πορείας κατέδειξαν ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο και ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό.

Η εμπειρία της πανδημίας ήταν και συνεχίζει να είναι πρωτοφανής. Πολύμηνα λοκντάουν, καταστήματα που «ανοιγοκλείνουν», κλίμα αβεβαιότητας, αγωνία για την επόμενη μέρα και αγώνας για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το εμπόριο είναι μια ανοικτή δραστηριότητα, που ζει από την επαφή με τους καταναλωτές. Η πανδημία επέβαλε μια ιδιαίτερα στενάχωρη κατάσταση που φέρνει πολλούς από εμάς στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.

Συνεπώς, τα ερωτήματα της επόμενης μέρας είναι άμεσα και πιεστικά και αφορούν το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Για εμάς το πώς θα είναι η Μμε επιχείρηση στην επόμενη μέρα θα κριθεί από το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Στο πως επίσης το εμπόριο θα ενταχθεί στο γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό, που συνδέεται μεταξύ άλλων με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ΕΣΕΕ, επομένως, στο επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει την προσοχή της σε τέσσερα ζητήματα, τα οποία αξιολογεί ως κρίσιμα για το μέλλον του εμπορίου.

Καταρχάς, η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι εφικτό να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας από επιχειρηματίες και καταναλωτές και να συνεχίζει να λειτουργεί το λιανεμπόριο. Οι έμποροι έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να περιφρουρούμε τη δημόσια υγεία στην καθημερινή μας επαφή με τους καταναλωτές.

Το χθεσινό άνοιγμα είναι φυσικά μία θετική νέα αρχή αλλά και ένα νέο στοίχημα, ότι θα κρατήσουμε ανοιχτή την αγορά, το οποίο αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσουμε. Ωστόσο, το δυσεξήγητο stop στο άνοιγμα την τελευταία στιγμή σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο το οποίο θα πρέπει να μην επαναληφθεί.

Δεύτερον, είναι αναγκαίο να συζητηθούν και να επιλυθούν θέματα που σχετίζονται με την άμεση επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων. Η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών στην επόμενη μέρα. Η στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανάλογο με αυτό της εστίασης. Η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η επιχείρηση την επόμενη μέρα.

Αλλά και η οριστική κατάργηση τόσο της προκαταβολής φόρου όσο και του τέλους επιτηδεύματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά η επόμενη μέρα της πανδημίας θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και θα τις μετατρέψει σε προβληματικές.

Τρίτον, πρέπει να προχωρήσει άμεσα και συστηματικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και τέταρτον να αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για να ενισχυθούν τομείς της επιχειρηματικότητας που θα παράγουν διαρκή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα προωθητικό αναπτυξιακό πλέγμα που θα αναδείξει τον ρόλο του εμπορίου όχι μόνο ως οικονομικής δύναμης αλλά και ως βασικού εργοδότη στην ελληνική οικονομία.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΙΝΕΜΥ για την εξαιρετική δουλειά και για φέτος και να καλέσω όλους εσάς να συμμετάσχετε στις εργασίες του συνεδρίου μας και να παρακολουθήσετε τις εισηγήσεις των εξαιρετικά κατηρτισμένων και διαπρεπών ομιλητών μας.

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Από δω και πέρα πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε σκληρά για το καλό του τόπου.

Φίλοι και φίλες, Αγαπητοί συνδημότες, Αισθάνομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου την ανάγ…