snunz1633886920111

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα είναι ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας και διάδοχος του Σεμπάστιαν Κουρτς, που παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες για διαφθορά.

Λίγες ώρες χρειάστηκαν μετά την παραίτηση-«βόμβα» του Σεμπάστιαν Κουρτς από τη θέση του καγκελάριου της Αυστρίας, για να ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές κατά της Τουρκίας.

Θα είναι μια «τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο 52χρονος Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος είναι ΥΠΕΞ της χώρας από το 2019.

Η απόφαση του Κουρτς να παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το συντηρητικό κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας, και οι αριστεροί Πράσινοι θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουερ είπε ότι ο Σάλενμπεργκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο Κουρτς και ως εκ τούτου μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης. Η ίδια δήλωσε στο δίκτυο ORF ότι ο Κουρτς δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. Οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τον Κουρτς με πρόταση μομφής που κατέθεσαν η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τρίτη στη βουλή, σε περίπτωση που εκείνος δεν παραιτούνταν.

Εν τω μεταξύ, ο Κουρτς θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του. Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του. Το «σύστημα Κουρτς» έτσι θα διατηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

Αυστρία: Σφοδρός πολέμιος της Άγκυρας ο νέος καγκελάριος

Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ πολλές φορές έχει επιτεθεί στην Τουρκία.

«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη». Αυτός ήταν ο τίτλος συνέντευξης του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στη Welt τον Νοέμβριο του 2020, σχετικά με τη στάση της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε τονίσει: «Δεν πρέπει να δείξουμε καμία αφέλεια και επιτρέψουμε να εξαπατηθούμε από τα κόλπα του προέδρου Ερντογάν. Είμαστε σαφώς στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να δημιουργήσει γεγονότα με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιτύχουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ερωτηθείς για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το εάν θα είναι η χώρα-μέλος της Ένωσης σε 30 χρόνια, ο Σάλενμπεργκ εμφανίστηκε ξεκάθαρος: «Όχι, δεν το βλέπω». «Η Αυστρία έχει εδώ και καιρό τη γνώμη ότι οι ήδη παγωμένες ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν επίσημα εντελώς. Και οι δύο πλευρές, η ΕΕ και η Τουρκία, γνωρίζουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην πραγματικότητα δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνεται από την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα ποδοπατά τα λεγόμενα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση των οποίων θα ήταν απολύτως απαραίτητη για την ένταξη, εδώ και χρόνια» είχε πει.

«Να ξυπνήσει η Γερμανία, η Τουρκία περιφρονεί και προκαλεί την Ευρώπη» είχε πει χαρακτηριστικά τον Αύγουστο του 2020, ενώ είχε ζητήσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, είχε ζητήσει εκ νέου την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι η συχνά επιθετική ρητορική της, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της Ένωσης.

Επιπλέον, μιλώντας στην αυστριακή Βουλή, είχε δηλώσει πως δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία αναφερόμενος στις απειλές που είχε εξαπολύσει η Άγκυρα, πως εάν υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει στην Ευρώπη ακόμη περισσότερους οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους».

Το χρονικό της παραίτησης Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης. O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του και ότι σκόπευε να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί. Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.

Πηγή:newpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…