be Antamoma

Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστήρου με το χορευτικό του τμήμα, το οποίο μάλιστα  αποτελείται από γυναίκες που κατά βάση είναι και μέλη του Συλλόγου, συμμετείχε σε μια πολύ μεγάλη λαογραφική διοργάνωση, στο 7ο Καραγκούνικο Aντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βελεστίνο της Μαγνησίας.

Του ανταμώματος, προηγήθηκε το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών – Καραγκούνηδων (από Πέμπτη 8/9 – Σάββατο 10/9/22) που ως συνήθως πραγματοποιείται παράλληλα με την μεγάλη γιορτή χορού, αυτή των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, όπου στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Στάδιο του Βελεστίνου, πλειάδα χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη τη Θεσσαλία, τα οποία με τις παραδοσιακές τοπικές τους ενδυμασίες, παρουσίασαν σειρά παραδοσιακών θεσσαλικών χορών, με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου, να αποτελεί μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης & τον Σύλλογο Νέων Πηγής, τους εκπροσώπους του Δ. Πύλης.

Ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστήρου, έχοντας βαθιά επίγνωση του ρόλου και των σκοπών που υπηρετεί, κρατά πολύ ψηλά το λάβαρο στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, του Δήμου, αλλά & της Περιφέρειας γενικότερα, γνωρίζοντας ότι η παράδοση, η μουσική παραδοσιακή παιδεία, δεν είναι απλά διασκέδαση, είναι πολλά περισσότερα..

…Είναι συνείδηση, είναι συλλογική και ατομική αυτογνωσία, είναι αξία που περιέχει πρότυπα και διδακτικές εμπειρίες, είναι τρόπος και μέσο έκφρασης συναισθημάτων, αξιών, αντιλήψεων, στάσεων και στερεοτύπων ενός κοινωνικού συνόλου, αλλά και μέσο κοινωνικοποίησης του ατόμου, οι οποίες προσφέρονται για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας μιας κοινωνίας.

Πιστά λοιπόν στο ρόλο τους και στις αξίες που απορρέουν από την δράση και την ενασχόλσή τους με την Παράδοση, τα  μέλη του Συλλόγου σπέρνουν τον ίδιο σπόρο αξιών και στα νεότερα μέλη της κοινωνίας τους που ακολουθούν, αφήνοντας διάδοχη κατάσταση, που δεν θα επιτρέψει να βυθιστούν στην λήθη του χρόνου τα επιτεύγματα που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας στο αέναο ταξίδι της ζωής.

Φωτεινό παράδειγμα  η μικρή Ζέτα στη φωτό, όντας και η ίδια μέλος του παιδικού τμήματος του χορευτικού, που δεν αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση, που να μην συνοδέψει τον χοροδιδάσκαλο μπαμπά της.

Το χορευτικό του Συλλόγου σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι με προορισμό την Παράδοση, συνόδεψαν ο χοροδιδάσκαλος  κ. Πάνος Γκόγκος, η Γραμματέας του Συλλόγου κα Γιούλα Καλέτση και το μέλος του Συλλόγου κα Έφη Καλέτση.

Με την λήξη του Ανταμώματος & όπως συνηθίζεται, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της σημαίας της Αμφικτιονίας από τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στον πρόεδρο της Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων κ. Απ. Φιρφυρή, ο οποίος με την σειρά του, στον δήμαρχο Παλαμά, ο οποίος θα αποτελέσει τον οικοδεσπότη του 8ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, που λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο Προάστιο Καρδίτσας.

Be 3

be 1

bele 4

bele 5

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…