Egainia (1)

Στο Περτούλι βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 12.:30 ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, αφού προηγουμένως παρέστη στο 40ο Παν/νιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, για να παραστεί και εγκαινιάσει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Ταμείο Διοικήσεως & Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, ένα νέο δίκτυο μονοπατιών στην εκεί περιοχή.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά & τον Γενικό Δ/ντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Γκουντούφα, αρχικά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις Διοίκησης Δάσους Περτουλίου και μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου ΔΔΠ Δασών, καθηγητή ΑΠΘ κ. Ιωάν. Γήτα και τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς που τον υποδέχτηκαν,  μετά από πεζοπορία μισής ώρας περίπου μέσα από ένα νεοχαραχθέν μονοπάτι, κατέληξαν στην πλατεία του χωριού, για τα εγκαίνια του έργου των νέων περιπατητικών διαδρομών, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, στο δάσος Περτουλίου.

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πύλης π. Δημ. Κατσαρό, ο πρόεδρος του Ταμείου ΔΔΠ Δασών, καθηγητής ΑΠΘ κ. Ιωάν. Γήτας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό, την Περιφέρεια & το Δ. Πύλης, για την έμπρακτη υποστήριξή τους στο έργο που επιτελείται από πλευράς Πανεπιστημίου στο δάσος Περτουλίου, ανέφερε πως μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, έχουν καταγραφεί λεπτομερώς με σύστημα leaser όλα τα δέντρα στο Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε μεσογειακό οικοσύστημα, ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν επακριβώς τι βιομάζα περιέχει το καθένα από αυτά, άρα και την ποσότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα. Μία πρωτότυπη επιστημονική μέθοδος η οποία οσονούπω θα παρουσιασθεί & στο ΥΠΕΝ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός κ. Σκρέκας και αναφερόμενος στο νέο τοπικό αυτό έργο, είπε πως μπορεί να φαίνεται μικρό, είναι όμως σημαντικό για την ανάδειξη του δασικού & πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η χώρα, το οποίο είναι συνολικού μήκους 16χλμ, με σημάνσεις, αλλά & εφαρμογή στο κινητό, κάτι οποίο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί μόνος του, βιώνοντας την μοναδική ομορφιά του τόπου μας.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη πως στα σκαριά βρίσκεται ένα ιδίας φύσεως αλλά πολύ μεγαλύτερο έργο, γνωστόν ως «Οι δρόμοι της Θεσσαλίας», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ & σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πάρει κι αυτό σάρκα & οστά, και αφορά στον συνδυασμό όλων των μονοπατιών της Θεσσαλίας, τα οποία καταλήγουν στον τόπο μας και στα Μετέωρα.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι αυτό  του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, που έχει ως στόχο την αναδάσωση 165.οοο στρεμμάτων γης, διαθέτοντας για αυτόν τον σκοπό 200 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε σε χρονικό ορίζοντα 3-4 χρόνων, αυτό να είναι πραγματικότητα.

Επίσης ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην γενναία μεταρρύθμιση αναφορικά με την στήριξη του δασικού πλούτου και έχει να κάνει με την μεταφορά όλων των δασικών Υπηρεσιών, κάτω από την ομπρέλα της Γενικής Δ/νσης Δασών του ΥΠΕΝ και την σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δασών, αποδεικνύοντας την θέληση της Κυβέρνησης συνολικά για την στήριξη του Περιβάλλοντος και των δασών, μέσα από μια ενιαία οργανωμένη δομή, ενιαία διαχείριση και κατεύθυνση, αξιοποιώντας στο βέλτιστο τις όποιες χρηματοδοτικές πηγές, καταστώντας έτσι τα δασικά μας συστήματα ανθεκτικά, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφ. κ. Γ. Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντ/ρχης ΠΕ Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, καθώς & ο Δήμαρχος Τρικκαίων & πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου.

Με το πέρας αυτών κόπηκε η καθιερωμένη κορδέλα των εγκαινίων ευχόμενοι όλοι, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και έργα να τυχαίνουν αναλόγου ενδιαφέροντος, καθώς ο περιπατητικός τουρισμός μπορεί να μία αρκετά αποδοτική οικονομικής φύσεως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία μάλιστα μπορεί να ανθίσει και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επιμηκύνοντας έτσι την τουριστική περίοδο στο απόλυτο.

Στο Περτούλι και στα εγκαίνια του έργου, παραβρέθηκαν επίσης ο δασάρχης Περτουλίου κ. Βασ. Αλεξίου, ο δασάρχης Τρικάλων κ. Κουλικούρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωαν. Μπουτίνας, Ντ. Μπάρδας, Χρ. Γακόπουλος, ο κ. Κ. Παππάς/ Συντονιστής Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, ο κ. Βασ. Γιαγιάκος/ Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων & Αντιπρόεδρος ΚΕΕ Ελλάδος, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Πύλης κα Χαρά Καλιώρα & Κ. Ούτρας, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλης κα Λ. Οικονόμου, ο δημ. σύμβουλος κ. Ιωαν. Κουτσονάσιος, ο πρόεδρος της ΤΚ Περτουλίου κ. Δημ. Παπαχαραλάμπους, καθώς & ο βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κ. Θαν. Λιούτας.

Egainia (2)

Egainia (3)

Egainia (4)

Egainia (5)

Egainia (6)

Egainia (10)

Egainia (11)

Egainia (13)

Egainia (15)

Egainia (17)

Egainia (21)

Egainia (22)

Egainia (23)

Egainia (25)

Egainia (26)

Egainia (27)

Egainia (28)

Egainia (34)

Egainia (35)

Egainia (36)

Egainia (37)

Egainia (38)

Egainia (42)

Egainia (43)

Egainia (44)

Egainia (45)

Egainia (46)

Egainia (47)

Egainia (48)

Egainia (49)

Egainia (50)

Egainia (51)

Egainia (52)

Egainia (56)

Egainia (57)

Egainia (60)

Egainia (61)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…